5 признака, че сте твърде квалифицирани за работата си

На работа ли сте, докато четете това? Сигурно сте влезли в интернет, защото бюрото ви е затрупано с тежки и безсмислени занимания – скучни задачи, които можете да свършите и насън. С други думи, вие може би сте твърде квалифицирани за работата си.

Ако ви се струва, че е така, не сте единствени – проучване на Jobvite показа, че 36% от над 700 интервюирани в САЩ служители смятат, че знаят и могат повече, отколкото изисква настоящата им позиция. Около две трети от тях си търсят нова работа, която по-добре пасва на това, което могат.

Наистина ли всички тези хора са прекалено квалифицирани? Някои със сигурност са; мудният пазар на работна ръка принуди мнозина да приемат по-ниски постове, просто за да имат от какво да живеят. Най-засегнати от този феномен са наскоро завършилите студенти и хората с висше образование.

И все пак има нещо тревожно в мисълта, че една трета от хората просто пилеят талантите си. „Идеята, че сте експерти в нещо, само защото сте го опитали, може да допринесе към невярното чувство, че имате твърде висока квалификация за дадена работа, дори и това да не е така”, смята Винда Рао – старши маркетинг мениджър в компанията за набиране на работна ръка Bullhorn.

Експерти по кариерите изтъкват, че следните признаци може да докажат, че наистина сте твърде квалифицирани – а не просто, че имате твърде високо самомнение. Преценете сами.

Търсите повече работа. Ако редовно приключвате задачите си и питате шефа си какво още може да направите или започвате да се занимавате с нещо, което не е ваша работа, може би сте прекалено квалифицирани. В случай че виждате признаци, че началникът ви не се интересува от това или не се опитва да ви възлага нови отговорности, може би отдавна сте надскочили изискванията на позицията си и трябва да поемете нещата в свои ръце.

Винаги ви е скучно. Някои от типичните знаци, че можете повече, отколкото реално правите, са постоянната скука, усещането, че не срещате предизвикателства и че работата не ви ангажира напълно. Опитайте да разберете защо скучаете. Ако можете да свършите 100% от задачите си със затворени очи и една ръка, вързана зад гърба, вероятно сте твърде квалифицирани. Ако обаче просто не харесвате работата си, може би е добре просто да се огледате за нещо по-интересно.
Знаете повече от шефа си. Ако ви управляват хора, които знаят по-малко от вас за функциите и отговорностите на отдела ви, значи сте твърде квалифицирани. Ако генерирате резултати, далеч по-високи от очакваното за вашата позиция до такава степен, че колегите ви се обръщат за съвет към вас, а не към шефа, значи работата е твърде „малка” за вас.
Работите по-добре от равнопоставените си колеги. На позиции, където е лесно да се измери колко добре се справяте, може без проблем да прецените дали не постигате редовно по-добри резултати от равнопоставените си колеги. Например – реализирате повече продажби, измисляте повечето маркетингови послания, разрешавате повечето проблеми с клиентите – значи със сигурност сте твърде квалифицирани за поста си.

Не научавате нищо ново. Правилно е да ви възложат някаква роля, защото имате потенциал да се справите добре в нея, а не защото вече знаете всичко възможно по въпроса. Ако не ви трябва никакво обучение или насоки, за да вършите работата си изключително добре, значи тя е под възможностите ви. Същото се отнася и за случаите, когато имате много по-голям опит от изисквания. Това обаче не означава по-висока образователна степен. Това, че сте магистър или доктор, по никакъв начин не означава, че сте в състояние да изпълнявате дадена длъжност по-добре от някой, който е само бакалавър.

 

Марта Уайт, сп. „Тайм”