Почти няма чакащи камиони на границата

По последни данни опашката на "Капитан Андреево" е 2 км, а движението по "Лесово" вече е свободно

36 часа след вдигането на блокадата на границата на България с Турция, километричните опашки, задръствали пунктовете за граничен контрол, най-накрая ги освободиха, става ясно от информация на МВР., информира Агенция "Фокус".

Данните от сутринта показваха, че към 9:00 часа тази сутрин през ГКПП "Капитан Андреево" са преминали точно 2000 товарни автомобила в двете посоки, като опашката е била "само" 5-6 километра, информира Агенция "Фокус". През "Лесово" са минали около 1200 ТИР-а.

По-късно от силовото ведомство информираха, че опашката на "Капитан Андреево" вече е от 2 километра, а на "Лесово" няма никакво струпване. Според съобщението движението и на двата пункта преминава "нормално".

Междувременно, три дни преди срещата на правителствено ниво между двете страни за разрешаване на конфликта около разрешителните за превозвачи, транспортният министър Данаил Папазов обяви, че има вероятност да обяви за невалидни разрешителните, които вече са издадени за турските водачи. Това ще стане, ако Турция не издаде "достатъчно" разрешителни за българските превозвачи.

На фона на изказванията на българските власти, че ще се търси разрешаване на двустранния конфликт по начин, утовлетворяващ и двете страни, подобно изявление никак не звучи в духа на дипломацията. В тази чувствителна ситуация превозвачите имат постоянна готовност за нови блокади, а изходът от предстоящите разговори съвсем не е сигурен, така че подобно изказване може да наклони везните в неподходяща везна.

За щастие, българският министър може въобще да не присъства на срещата в понеделник - поне до този момент той всеки път изпращаше заместника си Антон Гинев да се оправя с тези въпроси.