Фара се отказа от мениджърски лиценз, за да води „нафтата”

Малцина от сегашните фенове на отбора си спомнят за най-перспективното трио на „нафтата” от средата на 80-те Златко Янков, Диян Петков и Симеон Чилибонов

Емблемата на бургаския футбол и почетен гражданин на Бургас Златко Янков се отказал от мениджърския си лиценз, за да застане начело на първия клуб от който тръгна към големия футбол. Малцина от сегашните фенове на отбора си спомнят за най-перспективното трио на „нафтата” Златко Янков, Диян Петков и Симеон Чилибонов. И тримата от това златно поколение за футбола в Бургас тръгнаха именно от Нефтохимик. След това те естествено преминаха през Черноморец, преди да станат играчи на водещи футболни клубове в страната и чужбина.

След приключване на състезателната си кариера Златко Янков се върна в Черноморец, където изпълняваше различни административни длъжности. По времето на неговия съотборник от САЩ 94-та Красимир Балъков, Златко бе тийм мениджър и осъществяваше връзката с трансферите на много от футболистите, които играеха в тима на акулите. Почти всяка седмица Янков пътуваше до Истанбул и други дестинации в южната ни съседка, за да осъществява контакти с футболисти и да подготвя лагерите на отбора. Перфектното владеене на турския език и готовността му реагира във всяка ситуация го направиха незаменим организатор на лагерите на Черноморец в Анталия.

Именно през този период дипломираният инженер – химик завърши и мениджърски курс към НСА и успешно положи изпита за него. В последните години, когато незнайно защо от Черноморец счетоха, че вече не е необходим, Златко се занимаваше именно с трансфери на футболисти. Затова му помагаха и уважението и неговата разпознаваемост, както от по-младите, така и от по-възрастните фенове в Турция, особено тези на Бешикташ, където Фара изигра няколко много силни сезона и се превърна в любимец на отбора от квартала, разположен до Босфора.

Сега Златко Янков ще осъществи още една от мечтите си – да води отбор от професионалния футбол. Въпреки че в Нефтохимик професионално е може би само отношението на футболистите към задълженията им,  Фара със сигурност ще вложи всички свои умения и хъс, за да помогне на нафтата да направи присъствието си в А група не съвсем незабележимо. Макар за реалистите това да е почти неизпълнима задача, Фара и момчетата, които останаха в отбора ще опитат да я осъществят.

Доколкото е възможно!