Турският посланик в стрес от протеста в Пловдив

Хиляди недоволстваха срещу искането на мюфтийството да вземе карловската Куршум джамия

Двустранните отношения между България и Турция не могат да бъдат разглеждани само в рамките на събитията от последните седмици, те са много по-обширни, по-широки. Има толкова много неща, по които да работим, че няма да дадем възможност на тези събития да засенчат това наше сътрудничество. Това каза посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче в предаването „Събота 150” на БНР, по повод създалата се ситуация в Пловдив. „Вчерашните събития събудиха доста голямо притеснение у нас и със съжаление отчитаме тези събития, защото, разбира се, там имаше и много турски граждани. Ако ситуацията не беше овладяна можеше да настъпят и много други нежелани събития”, допълни посланик Сюлейман Гьокче.

Посланикът на Турция коментира и създалото се напрежение на българо-турската граница: „Основните принципи за нас, които са значими е, че трябва да се придържаме към двустранните и международните спогодби и много е важно да изпълняваме критериите, които са заложени в тези спогодби и да подходът ни да бъде добронамерен. Нашето желание е да работим с българските колеги, с българските фирми, така че да имаме взаимен интерес от нашата съвместна търговска дейност и това е много важно да бъде по справедлив начин и за двете страни. Работихме през цялото време много ползотворно и в тясно сътрудничество с всички компетентни български институции. Към настоящия момент е намерено междинно решение, което решава проблема засега и за двете страни”, добави Сюлейман Гьокче.

„Блокадата на границата не е нещо, което е предизвикано от турските власти или турските институции. Нашето желание е едно справедливо споделяне на тези пазари, не само за наша страна, а и за българска страна. Лично аз също работих с българските власти, те също дадоха всичко от себе си и се надявам, че в скоро време ще намерим окончателно решение”, категоричен беше посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче.