С рецитал честват 19 февруари в Павел баня

Тържествата по случай 141 години от Обесването на Васил Левски започват от вторник

От 18 февруари 2014 година в Община Павел баня ще започне честването на 141 години от Обесването на Васил Левски. За целта са предвидени редица прояви.

В Павел баня годишнината от гибелта на видния български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция ще бъде отбелязана с рецитал, който ще се състои от 12.30 часа в зала „Младост" при читалище „Напред 1903".

Организатор на проявата е местното читалище, а врецитала по случай „141 години от бесилото към безсмъртието на Апостола" участие ще вземат самодейците от Театрална студия „Дядовата ръкавичка"с художествен ръководител Донка Иванова.

В проявата ще се включат и представителни групи ученици от училищата в града, за които организаторите са подготвили и тематична викторина.

Отбелязването на тази паметна за българската история дата се чества всяка година и в село Габарево. Тук в „Джанановата къща" Васил Левски основава местния революционен комитет в далечната 1869 г. В тази стара възрожденска къща и днес се помещава музейна експозиция с картинна галерия от творби, посветени на Апостола, която е отворена за посещение.