Будките се вдигат срещу Lafka

Собствениците на павилиони настояват държавата да спре инвазията на търговската верига

Националният координационен център на малкия бизнес, който обединява асоциации и граждански сдружения на наематели и собственици на павилиони в България, внесе писмо до вицепремиера Даниела Бобева, с което настоява за защита от новосъздаващия се монопол на веригата Lafka. Ако не усетят реакция до няколко седмици, търговците планират национален протест.

Собствениците на павилиони виждат заплаха за бизнеса си и смятат, че ако държавата и общините продължат да подкрепят навлизането на веригата във всички градове, има реална опасност за над 100 хил. работни места. Освен това те смятат, че върху публична общинска собственост изкуствено се създава и налага монопол в търговията с тютюневи изделия, печатни издания, пакетирани стоки и алкохол.

Ощетяване на малките

Веригата се разраства чрез инвестиционни предложения към кметовете и общинските съвети. В проектите се предлага да разположат павилиони на най-атрактивните места в града, като общината трябва да проведе търг или конкурс за всички обекти накуп, а наемателят да предплати наем за 10 години, като също така инвестира в спирки на градския транспорт, спорт, детска площадка.

Така с търга се елиминират малките наематели, които нямат възможност да стопанисват голям брой павилиони и да предплатят наема. В същото време собственикът на веригата "Табак маркет" е едновременно собственост и основен дистрибутор на компанията с най-голям пазарен дял -  "Булгартабак". Именно това е причината "Табак маркет" да има пълна информация къде колко цигари се продават и да разполага до вече разработени обекти своите павилиони.

В момента се подготвя смяна на собствеността на "Булгартабак" и зад офшорния купувач се твърди, че стоят интересите на съсобственика на КТБ Цветан Василев и на депутата от ДПС Делян Пеевски. В сектора на разпространение на печатни издания пък завършва процес на концентрация и фирми, свързани с издателската група на семейството на Пеевски, вече държат основния контрол върху продажбата на вестници и списания.

Дребните собственици на павилиони виждат в това монопол. "Правителството трябва да спре този процес и незабавно да отговори дали е редно върху публичната общинска структура да се разполага частна монополна структура", обяви Иво Иванов, председател на Националния координационен център на малкия бизнес.

Щедрост
Малко преди пресконференцията на малкия бизнес от Lafka разпратиха прессъобщение, в което обявиха, че започват среща с малкия бизнес из цяла България. "Бихме искали да представим пред обществеността какво представлява проект Lafka. Основната идея за развитие на проекта е франчайз. Считаме, че семейният бизнес има шанс да се развие с Lafka", е цитиран изп. директор на "Табак маркет" Борис Захариев.

По-нататък се допълва, че във времена на криза веригата дава възможност на предприемчивите да създадат свой бизнес, че всички инвестиции в обекта идват от Lafka, която договаря и условията с доставчиците, и други предимства. От веригата изтъкват, че през целия период на договора желаещите ще имат подсигурен приход от минимум 1000 лв. на месец, с който да покрият заплатите на персонала си. До редакционното приключване на броя от "Табак маркет" не отговориха колко павилиона имат и колко от тях са на франчайз.

"За всяко отворено работно място в Lafka се закриват няколко други, и то на собственици на обекти. Това, че плащат повече, не е вярно. За да се изпълнят условията на договорите за франчайз, един павилион трябва да прави оборот от 3000 лв. на ден. Притеснява ни и че се възползват от вътрешна информация и поставят обектите си на най-добрите и разработени от друг места и че ще манипулират кои стоки и кои печатни издания да се продават, което е антиконкурентно и вреди на свободата на словото", коментира Николай Димитров от националния център, който оглавява асоциацията за защита на малкия бизнес в Бургас.

В много малко градове общинските съвети отказаха да гласуват и приемат инвестиционното предложение на "Табак маркет" и да организират конкурси за отдаване на площи под наем, в които могат да участват всички заинтересовани. Един от тези градове е Плевен. В него след протест на местните търговци кметът спря със заповед конкурса за разполагане на 11 павилиона Lafka в града.