Пак спряха строежа на "Сле груп" в Несебър

Екоминистерството наложи забрана за цялата защитена зона

За переден път спряха строежа на фамилните къщички в квартал "Черно море" в Несебър, парцелът, в застроената териотия на 600 метра от морето, станал известен като "Дюнигейт".

Въпреки, че фирмата спечели делото в административния съд за да запази правото си за строеж. Решението беше окончателно. 

Скандалът Дюнигейт гръмна в навечерието на 2013 година. 

Сега министърът на околната среда и водите Искра Михайлова издаде заповед по чл. 19 от Закона за биологичното разнообразие за защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър”. С нея се забранява строителство в имотите в защитената зона, в които са установени дюни. Забраната се налага за срок от две години или до издаване на заповед на министъра на околната среда и водите за обявяването на защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър”. 
С нея се забранява жилищно, курортно и вилно строителство, включително изграждане на необходимата инфраструктура в имотите в защитената зона, в които са установени дюни. Заповедта се отнася и за имот № 51500.204.152, местност Кокала, землище Несебър, за който има издадено разрешително за строеж на възложителя „СЛЕ ГРУП” ЕООД. Заповедта е издадена предвид опасността от увреждане или унищожаване на дюнни природни местообитания, предмет на опазване в защитената зона.

Преди седмица административния съд в Бургас отмени забраната за строителство на дюните край Несебър. В постановлението се посочва, че „заповедта на Началника на отдел строителен контрол при РДНСК Югоизточен район, с която бяха отменени разрешението за строеж и одобрените инвестиционни проекти по казуса „Дюнигейт" е незаконосъобразна". 
Разрешението за строеж е от декември 2012 г. и е на главния архитект на Община Несебър.
Ръководството на фирмата "Сле груп" - собственик на терена от 29 дка в квартал "Черно море" на Несебър входира жалба в съда в първите дни на 2013 година, заради забраната за строеж. Тя беше наложена дни след проверката на скандалната площ.
Върху терена трябваше да бъде изграден жилищен комплекс, ниско строителство. Управителят на фирмата Станимир Стоянов обясни тогава, че има продадени имоти на чужденци.
Той беше категоричен, че ще обжалва не само в българския, но и в европейски съд, ако това се наложи.
В жалбата от фирмата настояваха магистратите да обявят за нищожна заповедта, с която строежа беше спрян.
Разрешението за строителство е издадено на името на „Сле груп " ЕООД. В мотивите си, съдът е приел, че заповедта за спиране на строителството е незаконосъобразна, постановена в нарушение на материалноправните норми и следва да бъде отменена.
В мотивите се посочва още, че не са налице допуснати от Главния архитект на Община Несебър нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията при одобряване на инвестиционните проекти и при издаване на разрешението за строеж.
Преди повече от година Станимир Стоянов, коментира, че тръжната документация е изрядно проверена и без пропуски. "Надявам се нещата да се изяснят. Да се види къде е истинската дюна. Тя е през асфалтирания път от другата страна на терена към Южния плаж, там наистина има дюна - природна забележителност. На нашия терен това не са дюни. Те по никакъв начин не са регистрирани като такива", каза тогава инвеститорът.
Припомняме, че на 31 декември, 2012 година органите на Дирекция „Национален строителен контрол" спряха строителните дейности по обекта, разположен на Южното Черноморие, заради опасенията на природозащитници, че територията, върху която се строи, е защитена.

В казуса обаче има и друга страна неприетата карта на дюните в България, както и нереалната възможност във вече застроеният квартал да се докаже къде и какви дюни са били унищожени.