"Да сме бели и червени, весели, засмени ..."

В дните от 25.02. до 01.03. ще работят и ателиета за направа на мартеници

Под това наименование в къща-музей "Градски бит XIX в." от 24 февруари до 1 март 2014 г. ще бъде отворена за посещение изложба с мартеници на Таня Иванова и нейни ученици.
Откриването на изложбата ще се проведе на 24 февруари от 17:30 ч.

Журналистката Таня Иванова е признат майстор на червено-белите пролетни символи и е известна с това, че работи само с естествени материали – синци, мъниста, пашкули, конци и вълна. Тя изработва мартеници в традиционен стил като особено държи на употребата на непредена вълна.

Вече има няколко изложби зад гърба си, както у нас, така и в чужбина.

Нейното верую е, че за да е истинска мартеницата, белите и червени конци трябва да са преплетени с много любов, за да носят здраве и късмет. С изложбите си тя многократно заявява несъгласието си с търгуваните у нас мартеници „Made in China“.

Старозагорската майсторка е единствената българка, която участва миналата година в международен уоръкшоп в турския град Самсун, където приложници от Балканския полуостров преминаха курс по т.нар. плъсти – метод, при който се използват вълна и вода за изработване на килими и художествени произведения.

В експозиционните дни ще работят ателиета за направа на мартеници. Ще бъдат сформирани групи от по 15 участника, съобщиха организаторите.
Материалите са осигурени от Регионалния исторически музей- Стара Загора, а изработените мартеници остават за участниците.