Нова непозната дрога залива морето

Наркотикът е двойно по-евтин от кокаина и двойно по-силен

Нова дрога, която се разтваря във вода или алкохол, залива южното Черноморие. Течният наркотик дава заявка да се превърне в абсолютен хит в курортите през лятото. Той е от групата на амфетамините и цената му е двойно по-ниска от тази на кокаина. В замяна на това усещането пък било два пъти по-силно, твърдят хора, които са го пробвали. Проблемът е, че при системна употреба синтетичният наркотик причинява тежки поражения на нервната система и води до тотална лудост.

Новата дрога не фигурира в забранените от закона вещества и в момента хората, които я прекарват през граница, не носят наказателна отговорност. Химическата й формула е така съставена, че да не попада в списъка със забранените вещества и на практика Законът не я признава за наркотик. Според специалисти съставът на продавания по морето течен опиат наподобява този на амфетамина, но е примесен с опасното LCD. Променена му е само една съставка от формулата, с което той вече престава да е забранен от закона. Веществото е много горчиво на вкус, а на мирис докарва семенна течност, твърдят познавачи.
В момента наркотикът влиза у нас основно с куриерски пратки. Украинска фирма предлага дори изпращане по пощата. В интертен има десетки сайтове, зад които стоят ирландци и латвийци и извършват същата услуга. Novosilver е един от адресите за поръчване на т.нар. дизайнерски дроги, който е регистриран във Франция. В друг сайт – alibaba, дори има посочен дистрибутор – Андрей Радо, който твърди, че имат опит и с продажби в България. Цената за 200 грама е 1200 евро. Минималното количество, което може да се поръча, е 5 грама на цена от 80 евро, а максималното - 2 килограма. Новата дрога те прави изключително агресивен и съвсем спокойно можеш да убиеш човек, разказва наркоман „Само с една доза можеш да изкараш на крак поне 24 часа, без да ти се спи и целият пращиш от енергия. Като се надрусаш имаш чувството, че можеш да преплуваш цял океан”, разказват опитвали.
Тъй като дрогата е съвсем нова, на пазара няма монопол, нито групировка, която да контролира продажбите. Стотици шанаджии са завъртели в момента оборотния бизнес на черно. Друг вид от най-разпространените напоследък дизайнерски дроги е мефедронът. Той е любим на наркотрафикантите, защото кучетата на границата не могат да го надушат.