Китайска "дизайнерска" дрога залива България

Китайска дрога превзема наркопазара в България

В годишния отчет на Агенция „Митници” за 2013 г. се посочва, че заловените пратки с дизайнерски опиати, внасяни от Далечния изток, са пет пъти повече от традиционните европейски синтетични стимуланти като амфетамин, екстази и метаамфетамин.

Новите продукти от Китай се делят на две групи. В първата влизат синтетичните канабиноиди, които дилърите слагат като добавка в марихуаната и само от няколко всмуквания от цигарата клиентите са „размазани”. Към втория вид спада пентадронът, който е аналог на амфетамина и има стимулиращ ефект. 27 пратки с дизайнерски наркотици са заловили митничарите основно на аерогара София за изминалата година, което е увеличение с 42% в сравнение с 2012 г.

За доставка до България се използват пощенски или експресни куриерски пратки. Поръчваните количества варират от 100 грама до 2 килограма.

Според разследващи се наблюдава тенденция за създаване на мининаркогрупи от по двама, максимум трима души. Те си поръчват от двата вида китайска продукция и малката им банда вече разполага със стимулант и синтетичен канабис, които заместват най-търсените наркотици в момента на пазара – марихуаната и амфетамина. В същото време цената на дрогата от Китай е най-ниска, 1 килограм на едро се търгува между 1000 и 3000 долара.

Успоредно с трафика на синтетични наркотици, българи са замесени с нелегалното им производство в лаборатории в Централна Европа. Нашенците подсигурявали необходимите прекурсори за синтеза на дрога, като за целта купували лицензирани лекарства от Турция, след което от тях извличали важните съставки за производството и ги изнасяли от България към лабораториите зад граница.

През изминалата година е имало един такъв случай, при който митничарите в Русе хванали пратка от 108 килограма прекурсори и 727 таблетки, който щели да напуснат страната ни.

„Това представлява само един случай, от който не може да се изведе тенденция”, коментираха разследващи. Според тях в Турция се продава продуктът „Ефедрин Арсан”, който се внася у нас и от него се прави изключително лесно амфетамин.

В същото време в аптеките в България се предлагат доста препарати и лекарства, част от които са без никаква рецепта и от тях може да се извлече псевдо-ефедрин, с който също може да се произведе метаамфетамин.

 

Вижте още Преслава: Не употребявам дрога!