Китай призова Обама да отмени срещата с Далай Лама

От Пекин излязоха с остро изявление, обвинявайки САЩ, че се меси във вътрешните работи на страната

Китай призова американския президент Барак Обама да отмени срещата си в Белия дом с тибетския духовен водач Далай Лама, която трябва да се проведе днес. Това предаде CNN.

Вчера от Вашингтон обявиха, че държавният глава на САЩ ще посрещне в Овалния кабинет 78-годишния Далай Лама, който живее в изгнание от 1959-та година насам. Това е третата такава среща в рамките на двата мандата на Обама, като първите две се проведоха през 2010 и 2011 г. и срещнаха гневни коментари от Пекин.

С такъв излезе Китай и днес:

"С организирането на среща между президента и Далай Лама американската страна грубо се намесва във вътрешните работи на Китай, сериозно нарушава нормите, уреждащи международните отношения, и дълбоко накърнява отношенията между Китай и САЩ", заяви в изявление говорител на китайското външно министерство.

Макар че Щатите официално признават политиката на Пекин за статуса на Тибет като област в рамките на Китай, успоредно с тази позиция те подкрепят идеите на Лама за по-силно вътрешно самоуправление. Все още няма официален отговор от Белия дом на направеното изявление.