Как се променя движението заради строежите при „Лъвов мост“?

Автомобилите ще преминават по южното платно на бул. „Сливница“, променят се маршрутите на част от градския транспорт

Изграждането на пътния възел „Лъвов мост“ в София налага някои промени в движението в този район на столицата. (Вж. карта)

От 7,00 ч. на 23 февруари до 24,00 ч. на 1 юли се забранява влизането на превозни средства по северното пътно платно на бул. „Сливница“ от ул. „Г.С. Раковски“ до бул. „Христо Ботев“. Трамваите ще продължат да се движат, съобщават от Столичната община.

Движението на превозни средства ще бъде двупосочно в южното платно на бул. „Сливница“. Включването в южното платно започва от ул. „Г.С. Раковски“ и се възстановява през моста на бул. „Христо Ботев“. Разрешено ще бъде преминаването през площад „Лъвов мост“, напречно на бул. „Сливница“.

Движението на трамваите по линии 12 и 18 остава същото. Променя се маршрутът на автобусните линии с номера 11, 86, 309, 310.

Те ще се движат от пл. „Сточна гара“ по северното платно на бул. „Сливница“, наляво през моста на ул. „Г.С. Раковски“, надясно по южното платно на бул. „Сливница“, надясно през моста на бул. „Христо Ботев“, наляво по северното платно на бул. „Сливница“ и по маршрута си. В обратна посока промяна няма да има, автобусите ще се движат в южното платно на бул. „Сливница“.

В посока бул. „Христо Ботев“ за автобусите се разкрива временна спирка „Лъвов мост“ в южното платно преди едноименния площад. Закриват се спирки „Площад Лъвов мост“ и „Ул. Княз Борис I“, намиращи се от страната на северното пътно платно на бул. „Сливница“.

Линии с номера 78, 85, 213, 285, 305, 404 и 413 в посока Централна гара ще се движат от пл. „Сточна гара“ по ул. „Константин Стоилов“, наляво по ул. „Козлодуй“, надясно по бул. „Княгиня Мария Луиза“ до Централна гара и по маршрутите си. В обратна посока движението не се променя, то остава в южното платно на бул. „Сливница“.

В посока Централна гара автобусите ще спират на спирка „Пл. Сточна гара“ на ул. „Константин Стоилов“; на „Ул. Козлодуй“, на ул. „Козлодуй“, преди кръстовището с бул. „Княгиня Мария Луиза“.

В посока Централна гара автобусите ще спират на следните съществуващи спирки: - „Пл. Сточна гара”, намираща се на ул. Константин Стоилов, след кръговото движение на пл. „Сточна гара“, съществуваща за автобусни линии 79 и 309, и трамвайна спирка „Ул. Козлодуй”, намираща се на ул. „Козлодуй“, преди кръстовището с бул. „Княгиня Мария Луиза“, съществуваща за трамвайна линии 3, 4 и 18.

През целия период на строителството на обекта тролейбусите с номера 6 и 7 ще се движат по временни маршрути.

Тролейбусна линия № 6 ще се движи от бул. „Сливница“ наляво по ул. „Д. Петков“, наляво по ул. „Подп. Калитин“, надясно н-з „Надежда“, бул. „Княгиня Мария Луиза“, надясно по ул. „Опълченска“, надясно по бул. „Сливница“ и по маршрута си до ж.к. „Люлин 3“.

Тролейбусна линия 7 ще се движи от бул. „Сливница“ надясно по бул. „Опълченска“, бул. „Ген. Скобелев“, НДК – тунел, бул. „Васил Левски“, кино „Одеон“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, бул. „Опълченска“, наляво бул. „Сливница“ и по маршрута си до ж.к. „Люлин 3“.

Тролейбусите ще спират на всички съществуващи тролейбусни спирки в променения участък от маршрута.