Прокуратурата в Бургас проверява строителна фирма за втори изоставен проект

Сградата е в застой шест години

До 4 март Бургаската районна прокуратура трябва да се произнесе по жалба на ЗЗД "Нова надежда" срещу бургаската фирма "Комфорт строй инженеринг".
Сигналът е подаден още м.г., но заради липса на движение по него на 23 януари т.г. кооператорите отново за пуснали писмо до ВКП. Срокът е удължен до 4 март, държавното обвинение ще се произнесе дали има основание за образуване на наказателно производство, уточни говорителят на прокуратурата Георги Чинев.

Първата копка на строежа е направена през 2008 г., но до днес той е на ниво гаражи, казва Яна Чехларова, председател на дружество "Нова надежда", което обединява 24 кандидат-новодомци. Те са купили "на зелено" жилищата от фирмата, направили са пълната вноска, поискана от строителите. Шеста година обектът е в застой, пише "24 часа". Собствениците го наричат "Кота нула".

Хората вече са прежалили парите си, парадоксът е, че не могат да продължат строителството дори със собствени средства, тъй като т.нар. суперфикция - отстъпеното право на строеж, е издадено на името на фирмата, обяснява Чехларова. Управителят Йосиф Петров от години бил в Германия.

Ужилените новодомци отдавна нямат надежда, че той може да довърши обекта, но настояват държавното обвинение да го издири и задължи да прекрати суперфикцията, за да отблокира строежа.

Т.нар. "Кота нула" е втората жилищна кооперация, зарязана от "Комфорт строй инженеринг". Първата - "Арена" е оставена на ниво груб стоеж. Кооператорите създават сдружение и я довършват сами.