Затвор, ако коментираш в Туитър

Съдят 29 турци за коментари в социалната мрежа

До 3 години затвор заплашват авторите на коментари, публикувани по време на антиправителствените протести в Турция в социалната мрежа Туитър, съобщава новинарският сайт Хаберлер, цитиран от БТА. Публикациите на 29 лица в Туитър, свързани с протестите в Измир, се разглеждат от прокуратурата в контекста на "организация", а като единствен потърпевш е посочен турският премиер Реджеп Ердоган.

 По случая е заведено съдебно дело, като прокуратурата настоява за до 3 години затвор на заподозрени. 29-иматакоито не се познават помежду си, ще отговарят за "подтикване към неспазване на законите".

 Не е доказано обаче пряко участие на лицата във вандалски прояви, при които по време на размириците са били нанесени щети на банкомати, банкови филиали, жилища, офиси, автомобили. В обвинителния акт като доказателствен материал се съдържат коментари на обвиняемите като например: "Не искаме правителство, което да се бърка в това кога си лягаме, кога пием и кога правим деца".

 Част от другите туитове са свързани с призиви за подкрепа на протестите и с публикуване на телефонните номера на лекари добролци или на паролите за безжичен интернет в района на протестите в Измир. Първото заседание на съда по случая ще бъде утре, на 24 февуари.