Кърджали под полицейска обсада, ултраси бранят Историческия музей

Съдът гледа делото по искане на Главното мюфтийство

В Кърджали днес започва делото по искане на Мюсюлманското вероизповедание за връщане на собствеността върху сградата на Историческия музея.

Засилена e полицейската охрана около Окръжния съд в града. Строгите мерки за сигурност са предприети заради намерението на футболни запалянковци от цяла България да протестират пред Съдебната палата, съобщи БТВ.

Председателят на Окръжния съд е настоял пред областния директор на полицията да бъде гарантирана нормалната работа на институцията. Жандармерията също е ангажирана.

Другият обект на засилена полицейска охрана ще бъде Историческият музей, който е и предметът на реститутските претенции на Главното мюфтийство. Служители изразиха тревога, че ултрасите могат да нападнат и сградата на музея така, както се случи с Джумая джамия в Пловдив.

Според директора на музея зданието е с акт за публична държавна собственост, издаден през 1994 г. и със статут на архитектурно-исторически паметник с национално значение от 2005 г.

Мюфтийството настоява Историческия музей да им бъде върнат, тъй като бил построен в периода 1923-1930 с дарения на мюсюлмани.