Столична община прибира и храни бездомните хора

За три години в Кризисните центрове в София са разкрити 170 места за прием

През последните три години на територията на Столична община са се разкрили общо 170 места за прием на бездомни хора. Това стана ясно вчере при представянето на проекта "Улицата не е дом" във Френското посолство, в което взе участие столичният кмет Йорданка Фандъкова.

През 2011г. е разкрит първият Кризисен център за бездомни лица в столицата с капацитет 30 места. За зимния сезон на 2012г.- 2013г. капацитетът му е увеличен на 80 места, като общо там са пребивавали 500 човека. "Предвид необходимостта от търсена помощ и подкрепа през месец декември 2013г. разкрихме и втори Кризисен център с капацитет 90 места, с което местата са общо 170", поясни Фандъкова.

Социалният проект "Улицата не е дом" е нова стъпка в тази посока. Той е реализиран от Българския червен кръст и Столична община и финансиран от Френското посолство у нас.

В основата на проекта стои работата на мобилни екипи, които следят за хора, живеещи буквално по софийските улици. Такава работна група е създадена в града през 2011 г. и тя работи и до днес всяка вечер. Сега са сформирани два мобилни екипа - единият - с представители на общинска полиция, които патрулират ежедневно, и един по проекта на Столична община.

"В тези тежки години можем да помагаме на хората в беда, само ако работим заедно - всяка институция, всяка неправителствена организация", заяви на събитието градоначалникът на София. И добави: "Най-важно е да не допуснем човек да остане на улицата".

Освен да приютява хората без дом, Общината се грижи и за тяхното препитание. През зимния период в делничните дни се предоставят около 2500 обяда ежедневно за социално слаби и бездомни лица.