Полицията прибра Ваташка, ще дава обяснения за протеста в Пловдив (+)

Председателят на Сдружението на футболните привърженици е задържана за два часа в Кърджали, където тече поредното дело по претенции на Мюфтийството

Елена Ваташка и още трима фенове, пътували с нея към Кърджали, където се гледа делото за собствеността върху сградата на Историческия музей, са били привикани в Районното управление на полицията в града.

Те са били спрени на КПП "Чилик", а причината е процедура за установяване на издирвани лица за вандалски прояви в Пловдив, пише 24rodopi.com.

След два часа престой в полицията Елена Ваташка все пак се появи пред съда в Кърджали.

Тя сподели, че е била обстойно обискирана.

Служителите на реда се държаха много любезно. Не сме уведомили за протеста, защото не искахме да ангажираме толкова голям ресурс полицейски сили, разказа тя. Подписала е предупредителен протокол, че ще спазва обществения ред.

Близо сто души протестират пред Съдебната палата в Кърджали, сред тях фенове, граждани на Пловдив, Хасково и Кърджали, както и бивш свещеник.

Повече от час продължава заседанието по делото в Окръжния съд. В момента тече разпита на четирима свидетелите, но процедурата е бавна, тъй като се налага превод от турски на български език, съобщава 24 часа.

Делото е заведено от Главното мюфтийство, което има претенции за собственост върху сградата на историческия музей в града. В момента Кърджали е под тотална полицейска обсада, но органите на реда коментират, че мерките са превантивни и целят да не се стигне до ексцесии, подобни на тези в Джумая джамия в Пловдив.