В неделя-на карнавал в Павел баня!

Посетете Павел баня в дните около Сирни Заговезни- кукерите и плашилките ви очакват на традиционния карнавал.

Последната обредност, с която българинът затваря цикъла на зимното полугодие, са Сирни Заговезни. Община Павел баня съхранява и доразвива традициите на този древен празник. Сирни Заговезни тук се свързва освен с искането на прошка от по-възрастните, но и с организирането и провеждането на карнавал, продължаващ три дни. В него участват кукери (още наричани „старци”), плашилки, разиграват се различни сцени от битието и патриархалното всекидневие на българина. Целта е да бъдат прогонени злите сили от домовете на хората, за да започнат те отново трудовата си дейност.

Денят е известен още и като Неделя на Всеопрощението или Прошка. Празничната трапеза има обреден характер и според обичая включва баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки. С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника (от говея — постя, въздържам се).

Популярен е обичаят хамкане и паленето на огньове, наречени Сирнишки или Сирници. Огънят се пали от момчета и ергени и се прескача за здраве. В някои райони на страната, както и в Павел баня, се изпълнява обичаят въртене на улалия. Тя представлява факел от слама или черешови кори, които се оформят на топка, след което се запалва и докато не изгори, се върти над главите от всички членове на семейството.

Празникът се чества седем седмици преди Великден и трае от три дни до една седмица.

Целият ден е отдаден на забавленията, а негов естествен завършек са вечерните обикаляния на маскирани като плашила хора, които посещават на групи домове, а стопаните ги посрещат с халва и баница. Целта е те да не бъдат разпознати от членовете на домакинството и да го напуснат, без да проронят нито дума. Вярва се, че по този начин страховитите или комични персонажи плашат злото, събрало се през зимата, и го прогонват.

Интересен е фактът, че в днешния модернизиран свят, предлагащ всички удобства на съвремието, подобни традиции и обредности намират проявление и приобщават особено младите да се докоснат до нещо, съхранило идентичността на народите векове наред.

Община Павел баня може да се похвали с едни от най- многобройните участници в карнавалните игри. Доказателство за това са престижните награди, които общината отнася от фестивали на маскарадните игри с международно значение в Перник, Разлог, Симитли и др.

Интересът към обичая е изключително голям и затова ежегодно общината е домакин на желаещи да почувстват магията на родното, носеща се като звукова феерия от дрънченето на медните хлопки, а преливащата от багри и цветове картина на изящните костюми, пъстри народни носии и импровизирани облекла, плод на богатото въображение, превръща целия празник в едно магнетично изкуство, чиито носители и творци пренасят мистиката на традицията в съвременността… и в бъдещето.