Връщат автентичния вид на Цар-Симеоновата градина от 1936-та

Фигурата на Деметра може да бъде изложена в музей, а на нейно място да бъде поставено копие

„Искаме да се върнем облика на Цар-Симеоновата градина от 1936-та“, каза зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски днес. С проект на стойност 11 098 749,91 лв. по Оперативна програма „Регионално развитие” Община Пловдив ще осигури достъпна и екологична градска среда в парка. Припомняме, че на този етап няма да се изгражда паркинг под пеещите фонтани, чийто финансиране е на стойност 3 689 890, 90 лева. Вместо него от община Пловдив ще пристъпят към два други обекта – обновяване на Дондуковата градина и изграждане на нов парк в район „Източен” на края на улица „Богомил”.

По думите на Кацарски комисия с председател представител на Министерството на културата пък ще решават какво ще е бъдещето на скулптурите в Цар-Симеоновата градина, както и това на фигурата на Деметра от едноименния фонтан в парка. Ще се работи на два етапа, през които ще се огледат скулптурите и на база резултата от обследването ще се вземе решение.
Към момента идеята е всички скулптури на съвременното модерно изкуство да бъдат експонирани на едно общо място. Мисли се по това да бъде направено копие на Деметра, което да се постави на фонтана в Цар Симеоновата градина след реконструкцията й, а оригиналната фигура да бъде реставрирана и изложена в някой от пловдивските музеи.