Лекарите, подсъдими за смъртта на родилката Поля, с конкретни обвинения

Шест години след нелепия край на момичето на операционната маса все още няма виновни

Чия е вината за смъртта за смъртта на родилката Полина Димова едва ли ще стане ясно в близко бъдеще. Шест години след нелепия край на момичето на операционната маса родителите и съпругът й все още нямат покой.

Поля издъхва 3 февруари 2008 година след операция от перитонит и сепсис. Две седмици по-рано тя ражда дъщеричката си Емилия и е изписана от болницата в Бургас.

Хирургът д-р Александър Маджуров и АГ-специалистките д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева са обвинени в немарливост по време на работа довела до причиняване на смърт по непредпазливост на младата жена. 

През 2012 година делото стигна до финал, но беше върнато и съдебното следствие тръгна отначало, защото съдия Стефан Стойков поиска още доказателства за да произнесе осъдителна или оправдателна присъда. Процесът предизвика допълнителен обществен интерес и с отказа на лекари от Бургас и страната да се явяват като вещи лица. Съдията дори писа писмо до министъра на здравеопазването с молба за съдействие и беше решил да търси становища на международни експерти по медицина. В крайна сметка български специалисти изготвиха новата експертиза и я представиха на предишното заседание.

Днес стана ясно, че обвиненията на тримата лекари са детайлизирани и прокуратурата е посочила конкретната вина на всеки един от медиците.

Александър Маджуров е обвинен, че не е отчел силно увреденото състояние на Полина Димова, не  я приема в хирургично отделение и не е назначил необходимите и навременни изследвания. Полина е върната за домашно лечение след първия преглед, което според родителите се оказва едно от фаталните за родилката лекарски решения.

Сияна Драгнева е обвинена, че въпреки трудността на случая не е свикала  консилиум, взела решение за извършване на ревизия на септична матка и противопоказна интервенция при септично състояние и гноен абсцес на матката и отстранила едностранно – тръба и яйчник, а е оставено огнището на септиса – матката, с което провокирала септичен шок.

Действията  на д-р Нина Добрева, коята е асистирала при операцията, също са  противопоказни при септичното състояние и абсцес в матката на пациентката.

Делото предстои да се развие по новите  по–детайлни обвинения, което означава, че ще се проточи допълнително. Съдът даде време на страните да изготвят свои становища по него и да преценят и направят доказателствени искания. Процесът е отложен за 24 март.