България най-активна в евроинициативата за легализация на марихуаната

Инициативата трябва да бъде подкрепена от поне един милион граждани на ЕС

Европейската гражданска инициатива „Weed like to talk” набра огромен брой последователи в България. Повече от една четвърт от квотата (13 500 подписа) e вече в базата данни на каузата, съобщиха от портала medicalmarijuana.bg, цитирани от "Фокус".

Единствената по-активна държава е Полша, където необходимият брой поддръжници е вече преполовен. Засега най-нисък е интересът в държавите от западна Европа. Може би, защото в тези страни въпросът вече е регулиран по някакъв начин. Може би пък заради все още слабата гласност на каузата, факт е че Франция, Италия, Холадния и дори Чехия все още са далеч от покриването на дори 1% от квотите си. Инициативата трябва да бъде подкрепена от поне един милион граждани на Европейския съюз от минимум 7 държави членки. За всяка страна има минимален брой поддръжници.

Въпреки че българите досега показват завидна активност, голяма част от тях все още са резервирани към споделянето на лични данни - особено единния си граждански номер (ЕГН), чието въвеждане е задължително за всички, които искат да подкрепят каузата. От портала обясняват, че евро инициативите имат изключително строга политика за поверителността на личните данни, нещо, с което всички желаещи могат да се запознаят в условията на “Weed like to talk”.