Въоръжени завзеха сградата на правителството в Крим

Избраният за премиер Яценюк готви непопулярни мерки

Въоръжени мъже превзеха сградите на регионалния парламент и на правителството в Крим, след като преди ден в автономната република се стигна до сблъсъци между противници и поддръжници на новите управляващи в Украйна. Групировката все още не е предявила искания, но издигна руския флаг.

” Сградата на Върховната Рада на Крим и Съвета на министрите на Крим е завзета от въоръжени лица в униформа без опознавателни знаци. Засега не са представили искания”,  съобщи председателят на Меджлиса на кримско-татарското население Рафат Чубаров.

Силите на реда са разположени в непосредствена близост до Министерския съвет, а униформени служители блокират достъпа на граждани до сградата

Очаква се по-късно в сряда украинският парламент да гласува новото правителство, след като новите лидери стигнаха до съгласие лидерът на парламентарната фракция на Баткившчина Арсений Яценюк да стане временен премиер.

Основната задача на правителството "камикадзе"- да стабилизира страната. В интервю за ББС  Яценюк нарече готвеното  правителство ”камикадзе" заради непопулярните мерки, които трябва да предприеме. ”Напълно ясно е, че хората искат промени, но основната задача на новото правителство ще бъде да стабилизира ситуацията. Това трябва да стане чрез изключително непопулярни стъпки, тъй като предишният президент и правителство бяха толкова корумпирани, че страната е в плачевно състояние. Ние сме на ръба на катастрофата и това ще бъде правителство на политически самоубийци”, заяви още Яценюк.

Освен това той се зарече  Украйна да остане единна на фона на опасенията за сепаратизъм.

Много от рускоговорящите жители в южната и източната част на Украйна протестират срещу действията на временното управление. В същото време новите управляващи продължават да издирват сваления президент Виктор Янукович.

Кличко призова Москва да не дава убежище на Янукович. Бившият световен шампион по бокс Виталий Кличко, който се кандидатира за предсрочните президентски избори в Украйна, предупреди Москва, че не би било добра идея да даде убежище на Янукович, съобщи Франс прес.

"Мога само да предупредя руския президент, че не е добра идея да приеме Янукович и по този начин да осигури протекция на един кървав диктатор, предава БТА.

Янукович трябва да отговаря за действията си пред украински съд", заяви Кличко в германския вестник "Билд".

Според Кличко Янукович вероятно се намира в Крим.

Украйна поиска да бъде издадена международна заповед за арест на Виктор Янукович, издирван в страната си по обвинения за масови убийства.