Столична община продължава с грижата за хората с увреждания

Предстои разкриването на нов Дневен център и закупуването на нископодови автобуси, трамваи и тролеи

Столична община ще продължи да се грижи за хората с увреждания и през 2014 г. Тази година в софийския район "Възраждане" предстои да бъде разкрит Дневен център за възтастни с увреждания. Това съобщи столичният градоначалник Йорданка Фандъкова при участието си на конференция "Променя ли се светът на хората с увреждания".

Повод за провеждане на събитието е двегодишнината от ратифицирането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, а организатор е Фондация "Светът на Мария".

Освен Йорданка Фандъкова, там присъства и президентът Росен Плевнелиев, който откри конференцията.

Предстоящото разкриване на новия дневен център е в рамките на проект по обществена поръчка, открита от Агенцията за хора с увреждания. Изпълнител е общинската фирма "Лозана".

До момента проектът е разкрил нови 5 работни места за хора с увреждания, като са открити обществена пералня и поточна линич за производство на ролки за касови апарати.

Грижата за хората с увреждания е залегнала в много проекти на Столична община, които засягат различни области като транспорт, образование, социална сфера. Така например от всички детски градини на територията на общината 55 имат пълна достъпност, а на 44 е направена частична такава. В момента се работи за това и повече учебни заведения да са достъпни за хора с увреждания, като сега във всеки столичен район има по едно училище, което позволява обучение на деца с увреждания.

В рамките на предстоящите ремонти в сферата на градския транспорт пък се предвижда закупуването на нови нископодови тролеи, трамваи и автобуси, както и оборудването на повече спирки с информационни табла с гласови съобщения за хора със зрителни проблеми.

Така изглеждат нископодовите тролеи и трамваи, с които пътуваме в столицата.