"Пролет на живо" проследява миграцията на птиците на три континента

В България тя се координира от Българското дружество за защита на птиците

На 1 март 2014 г. е началото на международната кампания "Пролет на живо", която се провежда в 50 страни по света, а в България се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Това е 9-ото поредно издание на инициативата, която запознава  природолюбителите с чудото на миграцията на птиците.
Кампанията "Пролет на живо" се организира от БърдЛайф Интернешънъл – световна мрежа от над 100 природозащитни организации по целия свят – и свързва хора от Европа, Централна Азия и Африка, които наблюдават и регистрират пристигащите от юг птици на сайта www.springalive.net. Организаторите са избрали 5 популярни и много красиви птици, които са акцент на кампанията – бял щъркел, селска лястовица, кукувица, черен бързолет и обикновен пчелояд.

"Пролет на живо" започна като общоевропейски проект, чиято цел бе да създаде онлайн карта в реално време, представяща разпространението на предвестниците на пролетта в северното полукълбо. Въпреки че тази цел остава фокус на кампанията, днес Пролет на живо“ вече включва много повече събития сред природата, в класните стаи и в населените места, коментира Анна Станева от БДЗП, координатор на кампанията за България. Целта ни е да насърчим участието на децата, училищата и широката общественост в опознаването и опазването на мигриращите птици, допълни тя.

В момента България се намира на първо място по брой направени наблюдения на завръщащи се от Африка птици – 102 от общо 233. Първите завърнали се щъркели, лястовици и кукувици са отбелязани на сайта от любознателни природолюбители. Ето и някои от първите наблюдения: На 17 февруари деца от ОУ Неофит Рилски в гр. Дупница наблюдават два щъркела, които кръжат над училището. На същата дата Таня Фердинандова от гр. Кюстендил е чула характерния глас на кукувица за първи път тази пролет. На 13 февруари Яна от гр. Бургас е отбелязала наблюдението си на лястовица, забелязана над пристанището в морския град.
Тази година държавите, които участват в кампанията "Пролет на живо" станаха 50 след като и Азербайджан се включи в международната инициатива. През 2010 г. в кампанията се присъединиха първите държави от Африка и така тя стана целогодишна, тъй като Европейските страни посрещат птиците през март, а Африканските ги очакват обратно през септември.

Миналогодишното издание на Пролет на живо беше най-успешното досега. Над 286 000 наблюдения на мигриращи птици бяха записани на интернет сайта на кампанията през 2013 г., а общият брой на участниците в различните дейности достигна над 54 000 деца, 900 учители и училищни ръководители и 500 доброволци.

Тази година голямата новост в кампанията е пилотната инициатива Птиците ни свързват, в рамките на която училища от Европа, Азия и Африка се свързват и изграждат дългосрочно партньорство за обмен на информация и съвместни образователни инициативи. Децата ще си разменят писма, е-мейли и дневници, ще изпращат видео клипове, снимки и презентации. След това най-интересните ще бъдат публикувани в сайта на кампанията и в YouTube канала на "Пролет на живо". 

18 училища от цяла България ще се включат в инициативата за побратимяване "Птиците ни свързват", съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. Те заявиха участие още през есента на 2013 г., когато БДЗП се свърза с Регионалните инспекторати на Министерството на образованието и науката и представи инициативата. Вече получаваме първите презентации и клипове и можем да кажем, че децата са много ентусиазирани от кампанията и темата за миграцията на птиците, коментира Анна Станева от БДЗП. “Най-вълнуваща за тях е идеята за свързване на децата от различни държави в реално време, докато те наблюдават птиците в своята родина. Сега Европа посреща щъркелите, лястовиците, кукувиците, бързолетите и пчелоядите, а през септември това ще направят нашите приятели в Африка, допълни тя.
2014 г. е специална и с друго – тя е обявена за година на белия щъркел, тъй като това лято се провежда седмото международно преброяване на белия щъркел. То се прави веднъж на 10 г. в цяла Европа. Целта му е да установи броя на щъркелите, тъй като те са изключително ценен индикатор за качеството на средата, която обитаваме и ние хората. Там където има много щъркели, можем да се похвалим със запазена природа – чисти води, стари дървета и земеделие с по-малко пестициди. БДЗП ще бъде координатор за България в Международното преброяване на белия щъркел.

Новините, свързани с кампанията, можете да следите на сайта на Българското дружество за защита на птиците.