Лешка снесе яйце!

Белоглавите лешояди в Спасителния център отново снесоха!

Изчакахме, преди да ви съобщим новината, но вече може да се похвалим - на 27.01.2014 г. белоглавата лешоядка Лешка снесе своето яйце, радостно съобщава на своя сайт екипът от Спасителния център към Зелени Балкани.
Двата белоглави лешояди, които снесоха, са отдавнашни любимци и обитатели на Центъра. Лешка попадна тук през 2000 година с тежко счупване на крака. Тя бе първата птица в България, на която бе направена остеосинтеза - хируриргически метод на поставяне на пирон в счупената кост. За съжаление, макар че зарасна прекрасно, оперираният крак на Лешка остана по-къс от другия, а за времето на рехабилитация, тя свикна премного с хората и затова екипът на Зелени Балкани реши да я задържи за волиерно отглеждане.

През 2006 година, макар и сама, Лешка снесе първото си яйце, с което изненада приятно както себе си, така и целия ни екип. Още на следващата година, благодарение на нашите колеги от Фонда за дивата флора и фауна и Софийския зоопарк, намерихме партньор за Лешка.

Четири поредни години семейството всяка година снасяше оплодено яйце, което за огромно наше разочарование все не успяваше да излюпи. Този неуспех отдаваме освен на неопитността на младата майка и на факта, че заради куция си крак, тя няколко пъти счупваше яйцето, докато се грижеше за него.

Белоглавите лешояди в природата снасят едно-единствено яйце, което двамата родители грижливо мътят 48-54 дни. За разлика от другите птици, лешоядите започват размножителния сезон изключително рано - още през зимата, така че техните малки се излюпват рано напролет, когато бозайниците раждат своите бебета. В дивата природа тогава умират повече животни - майки или бебета, така че за малките лешояди има достатъчно храна.
И тази година гледаме с надежда нашето семейство и им пожелаваме те най-накрая да се сдобият със своето първо малко!