Приморско иска от Министерството на отбраната стената на Урдовиза

Общината иска да я използва като рекламен продукт

Община Приморско има интерес да получи за стопанисване част от прилежащите територии към стената на Урдовиза, съобщи за BurgasUtre кметът д-р Димитър Германов.

Древното селище, разположено на едноименния полуостров на територията на днешен Китен е държавна собственост.

Според Германов е редно, държавата да предоставя за стопанисване имоти, нейна собственост на територията на местната власт, за се използват за развитие на туризма.

"Ние сме кандидатствали към Министерството на отбраната за територия, която е прилежаща към стената на Урдовиза в Китен и силно се надявам да ни се даде възможност да я стопанисваме, за да може да предоставим като рекламен продукт елементи от нея. В този смисъл държавата задължително трябва да балансира политиката си и тя да отговаря на интересите на общините", категоричен е Германов.

Пред стената навремето е имало две бойни кули и дълбок ров. Сега там е запазена крепостната стена, която е преграждала полуострова откъм сушата. В края на XIX век стената на Урдовиза е била много добре запазена.

Една от хипотезите е, че това е последното блокирано пристанище, изнасяло провизии за Троя, което довело до падането ѝ. При разкопките на крепостната стена на Урдовиза, която е една от най-запазените крепостни стени по Черноморието, са открити 12 стъпала, две кули за наблюдение, огнище, както и ясно очертана врата.

Според едно старинно предание, записано от братя Шкорпил, южно от Урдовиза бил прекаран през залива каменен зид до отсрещния нос, който запазвал пристанището от бурите. Корабите влизали през отвор, който се препречвал от желязна верига.

В потъналото праисторическо селище от преди 5000-4000 г. пр. Хр. от ранно-бронзовата епоха от палеоорнитолога проф. Златозар Боев са открити костни останки от над 25 вида птици, повечето обект на лов от древните му жители.