Без специални полицейски мерки заради тричането в Бродилово

Няма да има специални полицейски мерки и засилено присъствие на униформени на Кукеровден в Бродилово. Това е единственото място в България, където се спазва традицията преди прошка да се "церят" кучета за плодородие и здраве. 

От години бродиловци тричат четириногите в събота преди Сирни Заговезни. Кучетата се връзват през тялото с въжета и се въртят над реката, след което ги пускат в нея. 

Обичаят е автентичен и обаче е забранен  от 2011 г. и това принуди местните хора да видоизменят традицията.  Извършва се импровизирано тричане, като кучетата се къпят или пък се бесят кукли над местния дол.

"Никой не може да забрани на хората да си направят обичая , за който вярват, че пази тях и животните от болести и несгоди. Макар че почти не останаха ентусиасти, които да извършат тричането“, разказват жители на Бродилово.

Полицията очаква да се съберат около 200-300 души от селото и околността, въпреки че най-вероятно няма да има тричане/ церене. Освен от полицейското управление в Царево на място ще има представители на Гранична полиция и жандармерията.

В началото на седмицата организаторите на обичая са привикани в полицията и са подписани предупредителни протоколи.  Няма да допуснем да се тричат домашните кучета, заричат се униформените.

"Хората идват заради традицията и искат да спазят ритуала“, каза кметът на селото Илия Илиев. Самият той обаче нито потвърди нито отрече да има подготовка да обреда.

Представители на организации за защита на животните със сигурност ще пристигнат в  Бродилово.“Тричането е забранено от Наказателния кодекс, а  подобно отношение към животните в чести случаи ескалира в престъпно и жестоко отношение към хората и възпитава подобно поведение“, напомнят от природозащитните организации.