Честита Баба Марта! Закичете се за здраве!

На 1 март хора, дървета, животни се закичват за здраве и успех с мартеници, направени в бял и червен цвят

Днес е празникът на мартениците и пролетта.
Навсякъде по света хората посрещат пролетта с огромна радост и вълнение, но България е една от малкото държави, които празнуват нейното идване с толкова голям празник.

На 1 март хора, дървета, животни се закичват за здраве и успех с мартеници, направени задължително от два пресукани конеца - червен и бял.
Те се носят или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво.

В някои райони на страната конците са само червени, в други - многоцветни, но с преобладаващо червено. Този цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество.

Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на VII в., когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана.

Този стародавен, най-вероятно езически обичай, се смята за уникална българска традиция, макар че в леко променен вид присъства и в Румъния.

Там мартеницата се нарича "марцишор" и се носи само от жени, а в Северна Гърция я носят само децата като гривна, направена от усукан бял и червен конец.

Независимо от своя произход, мартеницата остава един от най – емблематичните и обичани символи на България. Бяло – червеният конец е това, което в един ден свързва всички българи, независимо от това къде се намират.

Честита Баба Марта! Бъдете здрави и обичани!

 

В този кратък клип са разказани накратко някои интересни истории и предания за една от най-българските традиции – закичването с мартеници на 1-ви март.