81% от регистрираните в БТ през януари са устроени на работа

650 безработни са включени в програми за заетост

81% от регистрираните в Бюро по труда Стара Загора през първия месец на тази година са устроени на работа на трудовия пазар.

През януари 2014г. в област Стара Загора са постъпили на работа 548 безработни лица. Чрез посредничеството на бюрата по труда от областта са започнали работа 442 лица. На първичния пазар през януари 2014г. са се реализирали 441 лица, по програми за заетост са постъпили на работа 105 лица, по мерки за заетост са устроени 2 лица.

В програми за заетост и обучение през първия месец на годината в област Стара Загора са включени 650 безработни лица. По Националната програма “От социални помощи към заетост” са включени 545 лица в аварийни дейности. По Национална програма “Асистенти на хора с увреждания” са включени 103 лица по “заявки” за "личен асистент". Други програми, по които бюрата по труда от областта имат сключени договори с работодатели и се реализират са: Програма "Старт на кариерата" - 51 лица. Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания - 84 лица.

По насърчителни мерки на заетост са работили 265 лица.

Най-предпочитаните от работодателите са преференциите за наемане на безработни от групата на младежите до 29 години. През първия месец на годината по това направление са работили 86 безработни. Следва групата над 50-годишна възраст, като по тази линия са наети 54 души. 25 лица са наети в микропредприятия - за първите пет разкрити работни места. 17 безработни са устроени като лица с трайни увреждания, включително военноинвалиди. Следват майки-осиновителки с деца от 3 до 5 годишна възраст - наети 8 лица. 5 самотни родители с деца до 3 години, 4 души наети на непълно работно време и две лица с намалена трудоспособност.