Димитър Николов: Превърнахме Бургас в културен център с помощта на Русия

Градоначалникът получи приз за развитие на руско - българските отношения

Кметът на Бургас Димитър Николов получи специална награда за големия си принос за укрепването и развитието на руско - българските отношения. Церемонията се състоя днес в посолството на Руската Федерация. Посланик Юрий Исаков връчи лично отличието на Димитър Николов от името на президента Владимир Путин.

Кметът на Бургас подари на руския посланик в знак на признателност, картина на известната бургаска художничка Ирена Иванова с думите: „За мен това е мил и отговорен жест на благодарност от страна на президента на Руската федерация и на руската държава. Аз се чувствам изключително развълнувано и даже неловко, търсейки думи как да благодаря за това удостояване. Моята административната длъжност ми дава правото и възможността да помагам на руските граждани в България. Искам да благодаря на посланика на Руската федерация в България, за подкрепата му в инициативата Бургас да се превърне в културен център, която е изключително важна не само за бургаските жители и региона, но за всички българи. Това е един втори мост в новите съвременни условия ние да общуваме с нашите приятели от Русия”.

Николов е първият български кмет, който получава такава висока награда от президента на Руската Федерация. Той изрази надежда, че все повече руснаци ще се заселват в Бургас.

„Радвам се, че когато станах кмет имаше само едно дружество, което общуваше и се грижеше за руските граждани на Бургас, а днес те са вече 7”, каза Димитър Николов.