Несебър на бунт срещу застрояването на малкото останали дюни

Недоволството на местните провокирано от нов строеж върху защитените пясъци

Хората в Несебър са готови на бунт, за да спасят малкото останали дюни. Недоволството на местните е провокирано от нов строеж върху защитените пясъци.

На метри от принудително спрения за втори път „Дюнигейт", багер влезе в пясъците. Земята под полуразрушените бараки на бившия старозагорски лагер е заприличала на бунище. За хората в Несебър скандалната заменка, при която срещу горски фонд в Тетевен фирма от Стара Загора получи апетитния парцел на морето, от години е трън в очите. Добил нова актуалност, заради застрашените сега дюни.
„Видно, че все пак се копае. Мотивът е, че ще се прави ограда. Да, вярно е, че теренът е в абсолютно неугледно състояние и би следвало да се поддържа. Но изграждането на огради е първа стъпка към реализирането на бъдещо строителство", каза пред bTV бившият общински съветник от Несебър Атанас Терзиев.
Въпреки действащия мораториум, Общинският съвет в Несебър е одобрил устройствения план за 50-те декара, в който дюните липсват. В старите лесоустройствени проекти обаче част от защитените местообитания фигурират.
Опитахме се да разберем дали общината е издала разрешително за строеж на бъдещия нов квартал върху дюни, но не получихме достъп до кмета и главния архитект. А хората в Несебър отдавна нямат доверие в местната власт.„Общината е част от тази сделка. Тя е органът, който я узаконява", казва Ивайло Ляхович от сдружение „Старият Несебър”.
От екоинспекцията в Бургас обясниха, че строежът е спрян за две години, защото попада в защитена зона „Ахелой - Равда - Несебър", въпреки че тя де факто не е обявена като такава. „Забраната важи за имоти, които са описани в заповедта от 19 февруари. Нямат основание да се притесняват, заповедта ще бъде спазена и ние сме органът, който ще контролираме това", посочи Станимир Цаков – началник-отдел „ОВОС" в бургаската екоинспекция.
Запор е наложен на над 30 строежа в местността, или близо 1000 декара. Във всеки от тях са открити дюни.