БГ работниците мечта за всеки шейх

Говорите супер английски и не искате много пари, доволни са в Абу Даби

Рай насред пустинята - това са Обединените арабски емирства (ОАЕ). Как от шепа пясък се раждат планини от злато? Как се прави бизнес с шейховете? Защо нашенците са мечта за всеки шеф в емирствата? И мираж ли са плажовете на Дубай за българите? 
"В Емиратите всеки си знае мястото и получава заплата според възможностите и националността си", казва пред "Стандарт" белгийски компютърен специалист, който живее в Ал Айн от 4 г. На най-ниското ниво са индийците, които работят по строежите и като камериери в хотелите. Следват ги пакистанците, заети на по-висши длъжности в туризма. Продавачите и сервитьорите са филипинци. Гражданите на Шри Ланка и Бангладеш карат таксиметрови коли, а арабите от Северна Африка и Близкия изток работят като преподаватели в училища и университети. Лекарите, ИТ специалистите и всякакви тесни специалисти са европейци. С най-добро око от европейците се гледа на британците, но най-голяма слабост има към американците. Мениджърите обаче са местни.
По неофициална информация, българите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) са 3500 души. По-голямата част от тях работят в местните авиокомпании "Емирейтс" и "Етихад". В емирствата са дошли да търсят по-добър живот около 30 лекари, инженери, както и мениджърски и хотелски състав. Лекарите са особено добре приети. Като цяло обаче на добро отношение се радват почти всички наши сънародници. "Харесват ни, когато спазваме правилата им", казва наш дипломат.
"Хората са дошли да работят и се интегрират бързо. Повечето са напуснали България по икономически причини. Тук намират добра реализация, сигурни доходи и нормален начин на живот, а освен това живеят на едно прекрасно място", добавя негов колега. Местните обясняват по друг начин факта, че българите са желани в емирствата.
Европейци сте, образовани сте, говорите английски много по-добре от останалите, а и не искате много пари", казват те. Макар че броят на българите в емирствата е внушителен, за класическа общност зад граница не може да се говори. Има постоянно текучество, тъй като по-голямата част работят от 3 до 5 г. Малцина остават по 10 г., а поради липсата на пенсионна система желаещи да прекарат старините си в емирствата няма.
Постоянно пребиваващите в ОАЕ българи не създават ядове в страната, уверява наш дипломат. "Проблеми създават някои туристи, които забравят, че са в мюсюлманска държава, колкото и либерална да е тя. Някои дори се осмеляват да сядат пили зад волана", добавя дипломатът.
Изненадващо Христо Стоичков не е визитката ни в ОАЕ. Най-известните наши сънародници са художник и петобоец. Школата на петобоеца Михаил Кузев съществува в страната от повече от 10 г. В нея работи и сестра му Мария Кузева, която също е републикански шампион, както и треньорът Димитър Кестенов.
"Нашият художник Камен Бонев е много добре приет тук. Миналата година получи награда на публиката в емирството Рас ал Хайма. Работи в Дубай, Абу Даби и Европа. Много голям патриот е и един от малкото художници в света, който е рисувал картина на живо за 7 минути, при това - много атрактивно", казва с гордост генералният ни консул.