Парламентът трябва да изрази волята на българските граждани

България не може да няма ясна позиция по случващото се само на 500 км. от нейните граници

ГЕРБ определя развоя на събитията в Украйна и агресивното поведение на руските власти, като недопустимо нарушаване на 3 международни споразумения, незачитане на суверенитета на независима държава и действия, които провокират мира и изправят не само Руся и Украйна пред непредвидими и критични опасности, но цяла Европа и света.

Декларацията на ГЕРБ:
Считаме, че българският парламент трябва да изрази волята на българските граждани, които са разтревожени от събитията в Украйна в последните месеци, от употребата на сила за потушаване на гражданските протести и в безпрецедентния опит да се промени европейската ориентация на суверенна държава.

България не може да няма ясна позиция по случващото се само на 500 км от нейните граници. Недоумяваме защо председателят на парламента не допусна за разглеждане гласуването на предложената от ГЕРБ обща декларация на Парламента за ситуацията в Украйна. Тя беше внесена още на 28-ми февруари, но и до днес не е разгледана в комисия. Само управление, което няма ценности, което е загърбило основните демократични норми и принципи може да си позволи в ситуация като днешната да няма ясна политическа позиция. За съжаление това е днешното българско управляващо мнозинство. То мисли, че като премълчава събитията, които разтърсват Европа и света в момента, ще ни накара да не омаловажим.

Припомняме на правителството, че то е избрано от три партии, но е длъжно да работи в името на националните, а не на тясно партийните интереси и политически пристрастия. В ситуация на криза и опасност най-добре личи способността на едно управление да служи на народа си. За съжаление за сега нямаме доказателства, че правителството на БСП, ДПС и Атака е способно на това.

При развой на кризата в Украйна националните интереси няма да бъдат защитени от безучастен мониторинг на случващото се. Мониторингът не е политическо решение, той е задължение на управляващите. Пасивната позиция след събитията няма да ни предпази от техните последици.

Необходима е ясна политическа позиция, смелост за формулиране и заявяване на българските интереси. България трябва ясно да се обяви срещу всяко действие или решения на трети държави, които засягат обстановката в България и сигурността на нейните граждани.

Българският парламент не можа да заяви национална позиция по най-тежката криза в Европа в този век заради страха и примиренчеството на управляващото мнозинство. И ние основателно питаме - има ли зависимост и каква е тя на политиците от БСП, ДПС и Атака от външни за страната ни интереси? Не можем да не си задаваме и въпроса дали тези партии са в състояние да отстояват националните интереси, дори когато те са в противоречие с тясно партийните им обвързаности.

Настояваме премиерът Пламен Орешарски да заяви ясна и категорична позиция на извънредното заседание на Европейския Съвет в Брюксел в четвъртък. Да посочи и формулира рисковете пред България от развитието на кризата в Украйна и да настоява за категорични мерки, които бързо да доведат от нейното разрешаване.

Изискваме премиерът и външният министър да преговарят за помощ и съдействие от европейските страни в случай на икономически последици от мерките, които могат да предприемат европейските страни и Русия при евентуалното развитие и задълбочаване на конфликта в Украйна.