Как да се справим с гадните шефове?

Офисът е голям и спасение дебне отвсякъде

Нормално е понякога всеки работещ човек да разиграе в главата си сценарий, който завършва с бавната и мъчителна смърт на шефа. Защо обаче да се задоволявате само с мислена съпротива, когато можете да окажете реална и съвсем адекватна такава? Предлагаме ви няколко начина да отблъснете атаките на висшестоящите и да облекчите своето работно битие.

Бъдете твърди

При комуникацията с шефовете е много важно да им покажете, че сте индивид, който има собствена позиция. Опитайте се да игнорирате негативното им поведение с увереност и хладнокръвие и това ще ви даде предимство.

Опитайте се да бъдете любезни

Усъвършенствайте стила си на говорене, овладявайки изкуството на метафорите. Също така ще е добре да наблюдавате начина, по който говори и се държи вашият шеф, и да го приложите срещу него в евентуален конфликт между вас.

Потърсете вината в себе си

Това е много трудна, но същевременно много необходима стъпка. Понякога поемането на цялата вина, дори да не е ваша, би могло да помогне за по-бързото разрешаване на конфликта. Освен това тази постъпка показва, че сте истински мъж, който може да поеме отговорност във важен момент. Просто отидете в офиса на шефа, усмихнете се и му обяснете, че вината е ваша (докато през това време си представяте как мечка гризли отхапва ръцете му).

Изразяване на емоциите

Понякога хората с гадни шефове пренасят отрицателните си емоции от работата вкъщи, което е голяма грешка. Не е нужно семейството ви да страда за това, че шефът ви е кретен. Намерете някакъв начин да изразходвате тази енергия като например тичане, колоездене или други физически упражнения. След което...

Изчакайте грешките му

Рано или късно на всеки му се случва някаква авария на работното място. При гадните шефове обаче това е много по-лошо, отколкото при добрите, тъй като всички очакват техния провал и го използват максимално. В този момент можете да се изсмеете ехидно и да се насладите на разплатата.

Откажете се

Ако сте опитали всичко и нищо не е проработило, това е единствената опция, която ви остава. Можете да се преместите в друг отдел по модела на "кариерната мобилност", което на практика означава да се разкарате от гадния шеф. Важно е да разпознавате възможностите, които се откриват пред вас отвъд настоящата ви работа. В крайна сметка не сте длъжни да се заковавате на едно място за цял живот, особено ако не ви харесва там.