До края на май започва строителството на завода за отпадъци

Предприятието за преработка на сметта е един от най-големите проекти у нас и ще струва около 213 млн. лв.

Строителството на завода за боклук на София, за който се говори от десетилетие, ще стартира в края на април или началото на май. Работният проект на съоръжението вече е готов на 90%, съобщи зам.-кметът Мария Бояджийска, цитирана от "Труд".

В момента са в ход последни уточнения на техническите детайли между експертите на общината и представителите на изпълнителя - гръцкия консорциум "Актор Хелектор". Синхронизират се техническите параметри на съоръжението, така че произведеното от преработката на отпадъка гориво да е напълно съвместимо с инсталацията за изгаряне, която ще бъде изградена в "Топлофикация София". Предстои съгласуване на проекта с регионалната екоинспекция, пожарната и общинската дирекция "Архитектура и градоустройство". Процедурите най-вероятно ще отнемат месец и половина - два. Така реалното строителство ще може да започне до края на май.

Предприятието за преработка на сметта е един от най-големите проекти у нас и ще струва около 213 млн. лв. Безвъзмездното финансиране е осигурено от фондове на Европейския съюз. Преработката на тон отпадък ще струва на общината 60,69 лева.

Според договора, подписан в края на декември 2013 г. между общината и "Актор Хелектор", срокът за проектиране и строителство е 19 месеца. Това означава, че заводът трябва да е готов до юли 2015 г. Срокът за усвояване на средствата от ЕС изтича в края на 2015 г. Има реални шансове обаче изграждането на предприятието да приключи по-бързо, тъй като по график само проектирането трябваше да отнеме девет месеца, а реално ще бъде извършено за пет.

Първите тонове компост вече са произведени от инсталацията за преработка на хранителни и растителни отпадъци. Съоръжението е част от завода за боклука и заработи в началото на януари. Общината ще използва биотора в парковете. Интерес за покупка на компост имало и от страна на частни фирми.