За първи път: Кампания за естественото раждане в Бургас

Броя на секцио процедурите в града, колкото тези в университетските болници

Оперативното раждане е сериозна интервенция, на която жените не трябва да се подлагат освен, ако не им е медицински препоръчано. Въпреки това родилките през последните години залагат масово на секциото, за да избегнат болката.

Оказва се, че МБАЛ - Бургас годишно прави операции на родилки, почти толкова, колкото са в една университетска болница. Това е причината от там да инициират първата по рода си кампания за насърчаване на нормалното раждане, която днес откриха официално началникът на родилно отделение в МБАЛ - Бургас и прокуристът на болницата д-р Бойко Миразчийски.

„Важно е да отбележим, че в акушерството и гинекологията не съществува вариант за оперативно раждане по желание на жената. Не пациентът, а лекарят решава дали то да протече с цезарово сечение или нормално. Първото се избира само, ако има медицински показания. Няма по-добър начин да се ражда, освен както е предопределил Господ – по естествен път. Това е емоционално преживяване, което е неповторимо за майката. В комплект с грамота то се превръща в един добър спомен”, каза д-р Душепеев.

По негови думи процентите на оперативните раждания в МБАЛ-Бургас се доближават до тези в университетските болници – между 27% – 28% на година. За изминалата година ражданията в Бургаската болница са 1935, а от началото на 2014г. техният брой е над 450.

Най-възрастната пациентка, родила нормално в МБАЛ-Бургас, е на 42 години. За нея това е второ раждане, като първото е било оперативно. Друга жена е станала майка за първи път на 39 години, като отново е избрала нормално раждане.
Лекарите са отворени за въпроси от бъдещите майки. Вече няколко години Родилното отделение на МБАЛ-Бургас провежда при голям успех Дни на отворените врати, които са всяка сряда от 13:00 часа. В Родилно отделение всеки ден се извършва и интензивна женска консултация в часовете от 10:00 до 12:00 часа, която е безплатна. По време на нея се измерва обиколката на корема, прослушват се сърдечните тонове на плода и се следи развитието на бебето.