Ханес Свобода: Санкциите срещу Русия не са изход

Според евродепутата целостта на Украйна трябва да се запази

Санкции срещу Русия не са изход от кризата. Днес ние ще им наложим санкции, утре те ще ни наложат санкции. До къде ще стигнем така. Това заяви председателят на на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода. Той коментира пред български медии ситуацията между Русия и Украйна. Според него целостта на бившата съветска република трябва да се запази, информира „Нюз.бг”.

Той допълни, че политиците трябва да останат спокойни и да търсят диалог. Лидерът на евросоциалистите допълни: „Трябва да се разговаря с Путин. Не харесвам политиката му, но трябва да се разговаря с него в търсене на мирно решение. Не се нуждаем от още една война”.

Според Свобода предстоящите избори за ЕП са изключително важни. По повод вота през май той очаква силна подкрепа от социалистите в Европа за кандидатурата на европейската левица за президент на ЕК - Мартин Шулц.  Евродепутатът настоява кандидатите да водят кампания в полза на Европа, да покажат на хората какво е ЕС, а не да се включват в компроматна война.

Самият Ханес Свобода няма да се кандидатира за пореден мандат в Европейския парламент. Много неща сегашният парламент според него е свършил по отношение на регулация на пазарите. Все още обаче има много неща, които могат да се направят по отношение на банковия сектор, за да бъде той стабилен и гражданите да са спокойни в начина, по който работят банките.