Сутрин хората лъжат по-малко

В края на деня лъжите стават двойни

Хората са склонни да бъдат малко по-честни и да лъжат по-малко сутринта, установи американско изследване. Екипи учени от Харвардския университет и от университета в Юта провели тестове с 327 пълнолетни мъже и жени.

В един от тях участниците трябвало да решават математически задачи и да съобщят колко от отговорите им са били правилни, като получавали възнаграждение за всеки един от тях. Те не знаели, че някои от задачите нямали решение, така че лесно е можело да бъдат хванати в лъжа.

Между 20 и 50 на сто съществувал по-голям шанс участниците да лъжат повече след обяд, отколкото сутринта, показали експериментите.

Експертите обясняват "ефекта на сутрешния морал" с обстоятелството, че в първата част на деня нашите нива на енергия в тялото ни са по-високи. Те постепенно намаляват с напредването на деня.

В друг тест се оказало, че участниците лъжели два пъти и половина повече след обед, за да получат малка финансова облага. Те трябвало да преброят колко точки виждат изписани на компютърен екран.

Авторите на изследването твърдят, че времето от деня се отразява по определен начин на особено честните хора. Те много по-рядко лъжели сутрин и се отдавали на изкушението едва в по-късните следобедни часове.