На лъжата краката са къси

В месеците след изборите някой сполучливо нарече пусналите за БСП – „бели цигани“

Някъде във врявата около приемането на кодекса „Манолова“ мимоходом мина информацията за шоковото увеличение цената на тока, поискано от „Националната електрическа компания“ (НЕК). Може би и това е била целта на управляващите – размахване на фалшиви скандали и конфликти, за да може да се прикрие тихомълком лъсналата лъжа.

А тя е ясна – Орешарски и неговият енергиен гуру Стойнев обясняваха месеци наред, че Дянков и Добрев били нарочно надписали сметките за ток, че не царедворците и Костов сключили договорите с ЕРП-тата монополисти, а бившият премиер Бойко Борисов. В транс говорящите тикви от турскочервената коалиция ръсиха обещание след обещание – едва ли не токът щял да стане стотинки – като по бай Тошово време. Той и тогава не струваше толкова, ама айде.

По-важното е друго: черно на бяло, както казват старите хора у нас, вече и за слепците стана видно, че кабинетът „Орешарски“, подкрепен от БСП и доминиран от ДПС, пак грубо спука надутия балон на предизборните си обещания. Щяха да строят „Белене“, може би пък махат плоския данък, а в добавка – безплатен ток. Пиеса за наивници, вярващи в Дядо Коледа и в приказките на барон Мюнхаузен.

В месеците след изборите някой сполучливо нарече пусналите за БСП – „бели цигани“. Не са роми, не са ги купили с кебапче и 50 лева. Напротив – те се продадоха далеч по грубо и цинично. За едни голи обещания цяла Северна България гласува в „червено“. И нека днес бере плодовете на това си решение – няма работа, няма пътища, няма „Белене“. Няма и да има, както няма и намаление цената на тока. „Ако на лъжата краката са къси, то Орешарски и Станишев трябва да лазят по корем“, е казал народът. Уви, вече нагазихме в помия до шия.

По никакъв начин не чухме и да са притискани електроразпределителните дружества. Разследваха ли ги? Взеха ли им лицензите? Изгониха ли ги от България? Предпазиха ли ни от надписаните и раздути безбожно сметки за тока? Които, апропо, са по-ниски от тези в половината западни държави. Само че доходите са различни.

Именно на тази разлика наблягаха, в дооформянето на лъжата и прилагането на опорните точки, лидерите на социалистите. Днес на всички е ясно, че поредната червена авантюра във властта ще свърши така както приключиха Луканов, Виденов и Станишев.

Само че за съжаление май ще бъде късно. Късно е либе за китка, да си мислил през май 2013г.