Ченге копира крадци, задига 3 кг злато

Бившият полицай от столичното Девето РПУ Христо Георгиев се сближил с бандити покрай занаята си и решил да граби като тях. Това стана ясно от обвинителния акт срещу бившия служител на МВР, който е пратен на съд за обир на 3 кг накити от златарско ателие в столичния кв. "Люлин".

Георгиев доби популярност именно с този грабеж. Името му обаче наскоро нашумя и покрай друг удар от 1 октомври 2013 г., когато бе обрана кола инкасо във Враца. Според разследващите ченгето атакувало колата, пренасяща пари, докато било пуснато срещу 1000 лв. гаранция по делото за обира на златарското ателие.

За грабежа на златото униформеният е подсъдим пред Софийския градски съд от 2012 г. заедно със смятания за негов съучастник Димитър Рангелов (31 г.). Според прокуратурата бившият униформен се решил на удара именно покрай работата си в отдел "Противодействие на криминалната престъпност" към Девето РПУ. Докато разследвал престъпления, Георгиев поддържал "нерегламентирани контакти" с извършител на грабежи и така у него се зародила идеята също да припечели бързи пари, като си направи собствена банда.
Решил, че четирима души са достатъчни. Заедно с Рангелов уговорил и други двама неизвестни съучастници, с които успели да задигнат златни накити за 166 905 лева от ателието.
Подготовката на обира започнала през април 2010 г. Георгиев сам набелязал ателието в "Люлин". Той имал информация за обекта, защото като полицай разследвал предишен обир в него и смятал, че по-лесно ще се ориентира. Знаел, че в магазина има СОТ, продавач и охрана.

Планът бил грабежът да стане на 18 април 2010 г. Рано сутринта Рангелов, Георгиев и двамата им неустановени съучастници се срещнали близо до Кооперативния пазар в "Люлин", до който е златарският магазин. Рангелов дошъл с черно БМВ комби, бившият полицай карал "Рено Сценик", а "Ауди 80" шофирал един от неизвестните. Идеята била грабителите да се придвижат до ателието с беемвето. За да замаскират регистрационната му табела, в случай че бъде "прихваната" от охранителни камери, Георгиев я сменил с номер от друга кола, регистрирана в Бургаско. После ченгето раздало черни маски с прорези на очите на съучастниците си, взел един пистолет за себе си, а друг дал на Рангелов. Екипирани, четиримата се качили в автомобила на Рангелов, като самият той го управлявал, а останалите се возели.

Когато стигнали до ателието, Рангелов паркирал колата. В нея останал един от неизвестните му съучастници, а другите се запътили към златарското ателие. Минути преди 11 ч тримата маскирани вече били на мястото. Пръв нахлул Георгиев. Насочил пистолет към продавачката Виолета Дешева и изкрещял: "Това е обир!" После бавно минал зад щанда, с едната си ръка хванал жената за ръцете, а с другата опрял пистолета в главата и я накарал да се наведе. Казал да не натиска паник-бутона, защото ако го стори, ще я застреля. След това съучастниците му влезли в ателието и започнали да чупят стъклата на витрините и да пъхат в носения от тях сак златни накити. По-късно експертиза установи, че маскираните са прибрали 188 златни пръстена, 19 гривни, 3 златни брошки, два медальона и три синджира. След като напълнили сака, отпрашили пред шокирания поглед на продавачката. Качили се в беемвето, в което ги чакал четвъртият им съучастник, и тръгнали към другите две коли, които били паркирани наблизо.

Ден след грабежа разследващите откриха беемвето на паркинг пред бл. 305 в "Люлин". В него били открити следи от Рангелов - чаша от кафе с негова ДНК. На задната седалка е намерен и косъм от друг мъж - Росен Рангелов. За него обаче не били открити доказателства, че е участвал в грабежа, и останал само свидетел по делото.

След ареста Георгиев не остана дълго в килията. След няколко месеца бе пуснат под гаранция. Сега предстои финалът на делото срещу него в Софийския градски съд. Следващото заседание е насрочено за 24 март. Тогава ще бъде приета последната експертиза по делото и ще бъде направен опит да се издирят четирима неразпитани свидетели.
В съдебната зала Георгиев ще бъде доведен с белезници, защото е под стража след последния си арест през ноември м.г. Тогава той бе задържан в софийското село Чепинци, след като в продължение на месец и половина бе издирван заради грабежа на колата инкасо във Враца. Две седмици преди задържането му тогава Георгиев успя да се измъкне от полицейски капан в столичния квартал "Св. Троица", като откри огън по полицаи. За щастие никой не пострада. След стрелбата Георгиев успя да се изплъзне, като насочи пистолет срещу шофьор на джип "Роувър", изхвърли го от купето и изчезна с мръсна газ. Затова Георгиев вече има обвинение и за кражба на кола.

Иначе разследващите разбрали, че бившият полицай е участвал в грабежа във Враца, защото брат му Людмил Георгиев (38 г.) го издал. Той и съучастникът им Иван Иванов (30 г.) бяха задържани малко след грабежа. Според прокуратурата те нападнали охранителя на инкасо автомобила и задигнали два чувала с 91 хил. лв. Предстои скоро Георгиев да бъде изправен пред съда и за този удар.