Три общински обекта ще се охраняват от видеокамери

През миналата година е прекратена нерегламентирана сеч около река Бедечка

Служителите от звено „Инспекторат“ в Община Стара Загора са подготвили предложение до кмета на Стара Загора Живко Тодоров за поставяне на видеокамери за охрана на Античния форум, общинския пазар и Ромския културно-информационен център в кв.„Лозенец“. Според инспекторите, тези обекти трябва да бъдат контролирани от специализирана техника, поради специфичните им функции и голямата посещаемост.

През 2013 г. те са извършили множество проверки по отглеждане на животни-компаньони. След извършените промени в „Наредбата за реда и условията за отглеждане на на животни в населените места на Община Стара Загора“, бяха определени 14 места – градинки за разходка на кучета, като 4 от тях бяха заградени и оборудвани за целта. Увеличава се броят на новорегистрираните домашни любимци. За 2013 г. те са били 240, докато за 2012 г. са 273, а за 2011 г.- 164. Най-честите констатирани нарушения от служителите са разхождане на кучета без повод, на непозволени за целта места, както и липса на документи за регистрация. По Наредбата за отглеждане на домашни животни за миналата година са издадени 172 акта за административни нарушения. Най-много – 59, са жалбите, сигналите и писмата до Звено „Инспекторат“ за отглеждане на домашни животни. Най-често хората сигнализират за разхождане на кучета на непозволени за целта места /детски площадки и паркове/.

През 2013 г. по сигнал до кмета Живко Тодоров, е било обследвано тревожното състояние на римския мост акведукт в местността „Старата кюприя“, до Дома на инвалида. Поради естеството на обекта, служителите са пренасочили случая към Министерството на културата за предприемане на мерки за укрепването му.

За периода 01.01. – 31.12.2013 г. служителите на инспектората са извършили четири проверки относно извършено самонастаняване на общинска земя в с. Преславен и с. Могила, включително разораване на общински пътища от местни земеделци. Имотите са трасирани и освободени, а на нарушителите са съставени актове.

През миналата година инспекторите са прекратили извършването на нерегламентирана сеч около река Бедечка, в района на бившия ресторант „Лешника“. След намесата им районът е бил почистен, а спрямо извършителите са предприети административни мерки.

След извършена проверка на процеса по окастряне на дърветата в града от служители на звено „Чистота“ и отдел „Озеленяване“, се въвежда строг контрол на съхраняването на добитата дървесина. Вследствие на това добива е увеличен със 160 куб. м, на стойност около 20 000лв.  Вследствие на извършени четири проверки по сигнали за неправомерна сеч в местността „Карасеврия“ и кв. Дъбрава, нарушителите са били санкционирани от Държавното горско стопанство. Предприетите мерки по опазване района на парк „М.М. Кусев“ включват провеждане на ежедневни обходи от екипи на звено „Инспекторат“, общинска полиция и фирма „3 S СОТ“.

Звено „Инспекторат“ е отработило 67% от всички сигнали подадени към „горещия“ телефон от компетентността на общинска администрация.