Въвеждат нови правила за бутилирането на минерална вода

Производителите са притеснени за качеството на продукта, който изкарват

Нови правила при бутилирането на минерална вода поставят под въпрос гаранциите за качеството й. Производителите са притеснени от законови промени, които ще дадат право на няколко компании да бутилират водата от едно находище.

През 2009 година европейски правила за бутилирането на минерална вода въвеждат изискването „едно находище - една фирма-концесионер”. Целта е производителят да гарантира, както инвестициите си, така и качеството на водата, която бутилира. Законова промяна обаче е на път да даде право на повече компании да използват този ресурс. 

Когато концесионер заеме голямо находище, а ползва малка част – в условията на кризата е нормално да създадем условия да се появи и друг предприемач, който да се ползва от този ресурс, да дава добавена стойност, да създава работни места”, заяви вносителят на предложението Дора Янкова.  

Според производителите обаче промяната не само поставя до стената компаниите в бранша, но и застрашава качеството на водата, информира Нова телевизия.

Най-важният въпрос остава кой ще контролира качеството на водата при новите правила. От Министерството на здравеопазването, които трябва да следят това отговориха, че становище от тях за въпросната промяна в закона за водите не е искана.