Местан скочи срещу БСП

Лидерът на ДПС недоволен от червената декларация срещу омразата

Лидерът на ДПС Лютви Местан публично показа възмущението си днес и определи като неприемлива и некоректна позицията на БСП във връзка с приетата вчера от Националния съвет на БСП декларация срещу омразата "За изкуството да живеем заедно".

В декларацията, представена от Велислава Дърева, се казва, че партията е изключително обезпокоена от "тази омраза заради самата омраза, която от месеци наред залива българското общество", а ръководената от Местан партия е визирана като формация, която си служи с агресивен език.

"Изрично подчертаваме, че отговорност за този език на омразата и за тази агресия носят политическите сили, представени в Народното събрание, особено ГЕРБ, "Атака" и ДПС, и немалко извънпарламентарни партии", се отбелязва в декларацията.

В отговор Местан посочва: "Да се поставя ДПС на една плоскост с ГЕРБ и "Атака" е меко казано неприемливо, защото ДПС не може да бъде укорено за това, че поставя в дневния ред на Народното събрание въпроси за нерешените права и свободи на българските граждани, защото това е наш политически дълг".

Според Местан не фактът на поставянето в дневния ред на парламента на нерешените проблеми, свързани с правата и свободите на човека, генерира напрежение, а нерешаването на тези проблеми, дискриминационното отношение.

"В този смисъл има много по-голямо основание в един ред да бъдат поставени ГЕРБ, БСП и "Атака", каза той.

Като пример Местан посочи две гласувания в пленарната зала – за удължаване на мораториума за забрана на граждани на ЕС да закупуват земя и текстовете в изборните закони, свързани с уседналостта.

Лидерът на ДПС каза още, че на среща преди дни с посланици на страни, членуващи в ЕС и НАТО у нас, ги попитал има ли друга страна членка на двете организации, освен България, в която председател на парламентарна сила ще бъде глобен само защото е "изтървал" няколко изречения на майчиния си език и не получил утвърдителен отговор от никого и допълни, че заради глобата ще си търси правата в съда.

"Затова тезата на колегите от БСП в тази част е дълбоко некоректна не само от коалиционна гледна точка, но и по същество", каза още Местан.

На въпрос дали червената декларация ще попречи на коалиционните отношения между БСП и ДПС, Местан отговори отрицателно: "Не биха могли последствията да са фатални, защото смисълът на управлението не може да се сведе до само една тема, колкото и важна да е тя".

Водачът и листата на ДПС за европейските избори ще бъдат известни към средата на април, към 20 април, допълни още лидерът на ДПС. Той обяви, че очаква европейските избори да прелегитимират кабинета "Орешарски". По думите му, ако европейският вот прелегитимира кабинета, ако партиите, които стоят зад него, получат подобаващо доверие, кабинетът може да изкара пълния си мандат.

"Пожелавам на колегите от БСП да овладеят ситуацията и да постигнат подобаващо силен резултат, каквато амбиция имаме и ние, като Движение за права и свободи, за да дадем нова сила на премиера Орешарски да осъществи програмата си", допълни още Местан.