Арсений Яценюк ще посети Вашингтон по покана на Барак Обама

С поканата Вашингтон изпраща ясен сигнал на Москва, че намира Арсений Яценюк за легитимния лидер на Украйна

Американският президент Барак Обама покани изпълняващия длъжността министър-председател на Урайна Арсений Яценюк, предаде БНР. Двамата се очкава да се срещнат в сряда в Белия Дом и да обсъждат възмоностите за мирно разрешение на руската военна интервенция в Крим.

С поканата Вашингтон изпраща ясен сигнал на Москва, че намира Арсений Яценюк за легитимния лидер на Украйна, противно на мнението на Кремъл, от където смятат, че сегашното правителство в Киев е дошло на власт след противоконституционен преврат.

Разговорите в Белия Дом ще се състоят малко преди референдума за присъединяването на Крим към Русия. По тази тема заместник-съветникът по сигурността на президента Барак Обама Тони Блинкин заяви за телевизия Ен Би Си, че Америка, както и по-голямата част от света няма да признаят резултатите. В същото време, по въпроса за ролята на Русия за кризата в Украйна Билкин каза: Русия има избор. Тя може да продължи в същия дух и да срещне още по-голяма изолация и да плати още по-голяма цена или да се възползва от възможността да разреши това по дипломатичен начин, който да адресира притесненията й, но и да възстанови суверенитета на Украйна

Заместник-съветникът по сигурността на президента Обама допълни, че мерките, наложени от САЩ и Европа на Русия вече оказват своето влияние: Финансовите пазари и рублата в Русия достигнаха ниски нива. Инвеститорите не са сигурни, че искат да стъпват на този пазар, заради нестабилността.

Украйна очаква да подпише след седмица политическата част на споразумението за асоцииране с Европейския Съюз, съобщи външния министър Андрий Дещица.