Вноската за пенсии и майчинство трябва да се увеличи

Тристълбовият пенсионен модел няма алтернатива, смята проф.Йордан Христосков

Увеличаване на осигуровките и на вноската за безработица с по 1% е едно от предложенията, които трябва да обсъжда Комисията по осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество тази седмица. Искането е на КНСБ.

В предаването "Преди всички“ на БНР проф. Йордан Христосков – член на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, каза, че предложението е напълно логично, от гледна точка на финансовото състояние на социалното осигуряване: Въпросът е защо се стигна дотук? Причините са в това, че една много хубава приказка, разказвана от едни икономисти, които се появяват навсякъде, че намаляването на осигуровките и на данъците ще доведе до високи заплати, до нови работни места и нови инвестиции. Не се случи тази приказка. Разбра се, че всъщност поддържайки ниски данъци и ниски осигуровки, ние даваме живот на един бизнес, който би следвало да загине, а не да не плащат заплати на работниците и осигуровки. Тяхното място трябва да се заеме от други, които ще създават постоянни работни места и ще осигуряват работниците си на действителните заплати. По този начин ще има и за социалното осигуряване, и за бизнеса.
Смятам, че и за безработица, и за Фонд "Пенсии", и за Фонд "Общо заболяване и майчинство" също трябва да се повиши вноската с 1%, което ще осигури допълнително над 600 милиона лева приходи в социалното осигуряване, каза още проф. Христосков.

Според него съществува вариант великденските и коледните добавки към пенсиите да станат постоянни, за да се изчисти конюнктурният момент за предизборни раздавания: По-правилно е бонусите за Великден да бъдат раздадени на всички пенсионери, а не на тези с най-ниски доходи, защото те получават и други социални помощи.

За предложението работодателят да спре да плаща първите 3 дни от болничния проф. Йордан Христосков предложи на представителите на бизнеса да видят в другите страни как е уреден въпросът: Ще се види, че в много страни се плаща по-дълъг период от време. В някои страни има и изчаквателен период, в който за първите 3 дни не се плащат никакви болнични, счита се, че работникът може да поеме този риск. Това се прави, за да се предотвратят измамите.

Тристълбовият пенсионен модел няма алтернатива, смята проф. Христосков.