Депутатските заплати няма да се замразяват, отсече Миков

Сумата ще бъде актуализирана още веднъж за мартенската заплата

Тази година депутатите няма да замразяват заплатите си, заявява в интервю за в. „24 часа” председателят на Народното събрание Михаил Миков.

От 2010 г. депутатите си замразяваха заплатите на нивото от декември 2009 г. - 2196 лв., като солидарност с народа по време на криза. Тази година решение не бе взето от парламента, въпреки че ГЕРБ внесе предложение за това.

„Когато в цялата страна има ръст на заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм”, отсече обаче Миков. Така за януари депутатите взеха по 354 лв. отгоре. Към тази сума се прибавят и добавките за стаж, участие в комисии и шефски постове в Народното събрание и общото възнаграждение на някои надхвърли 3000 лв. За февруари пък парите им са с 561 лв. отгоре, тъй като вече са излезли нови данни на НСИ за четвъртото тримесечие на 2013 г.

Сумата ще бъде актуализирана още веднъж за мартенската заплата, защото през април ще има нови данни за средната работна заплата в страната.

Миков напомни, че с парите на депутатите са вързани и тези на президента, премиера, министрите, конституционните съдии и още 26 висши поста и „не е нормално да не действат универсалните правила - щом националната статистика отчита ръст в доходите, това да се отразява на всички”. И обратното - ако доходите намаляват, депутатите също трябва да бъдат солидарни с гражданите, добави той.

По повод на предвидените в бюджета на Народното събрание тази година 1,2 млн. лв. за закупуването на 30 нови коли председателят бе категоричен, че няма да се вземат луксозни мерцедеси и БМВ-ета, а по-обикновени автомобили.

Големите харчове за почивната база във Велинград пък се налагали, тъй като над 80% от посетителите там са външни лица. Това е най-сериозното перо в приходите на Народното събрание и трябва да се инвестира в реновирането му.

На този етап Миков окончателно се е отказал от идеята за преместване на Народното събрание в зала „Света София” в сградата на бившия Партиен дом. Не само от финансови съображения, а и защото започването на такъв сериозен ремонт ще затрудни нормалното функциониране на работата ни, обясни той.