Депутатската заплата скочила с половин хилядарка?

Нов скок от половин хилядарка направиха депутатските заплати за месец февруари

Промяната открили народни представители, когато си получили фишовете. С „изненада“ депутати открили, че сумата е за февруари е нараснала с 561 лева. През януари скокът е бил "само" с 354 лева.

Според правилника на парламента парите на законотворците са равни на 3 средни заплати в обществения сектор през последният месец на тримесечието. На 12 февруари НСИ изнесе данните за периода октомври-декември. Оказва се, че средната заплата за обществения сектор е била 919 лева, констатира „Преса“. 

Така базата на депутатските заплати става 2787 лева. Над нея се прибавят парите за прослужено време, за шефски постове и за участие в комисии. Избраниците получават допълнителни 2/3 от заплатата си за представителни разходи. Това означава, че няма народен представител, който да взема по-малко от 5000 лева на месец?

С увеличаването на заплатите в парламента се обвързват и тези на премиера и министрите. Така премиерът Пламен Орешарски и парламентарният шеф Михаил Миков получават 55% над заплатите на депутатите, което прави 4319 лева. За депутатската заплата са вързани и възнагражденията на министрите, както и на шефовете на 25 държавни структури.