5 дни повече отпуск и 750 лева средна заплата за служителите в общината

Кмет и синдикати подписаха новия колективен трудов договор

Служителите на община Пловдив вече ще разполагат с 25 дни платен годишен отпуск. Това стана възможно, след като днес в заседателната зала на общината кметът Иван Тотев и председатели на местните синдикални организации подписаха официално новия колективен трудов договор. С него се уреждат трудовите взаимоотношения между работещите и администрацията.

Председателят на КТ "Подкрепа" Атанас Кръстев заяви, че колективният трудов договор е в интерес и на общината, и на работещите. Той изрази надежда тази политика с подписването на такива договори да продължи и за напред. Представителят на КНСБ Боян Бойкински пък изрази надежда, че подобни договори ще бъдат сключени и на ниво районни администрации.

Както и досега, служителите в администрацията имат право и на 250 лв. за работно облекло, а средната работна заплата е 750 лева. Първоначално синдикатите са поискали 28 почивни дни за администрацията, но в крайна сметка са постигнали компромисен вариант на 25, което е с ден повече от договореното в предишния документ. По силата на подписания договор работещите на територията на общината получават и синдикална защита, както и право на обезщетение при освобождаване от работното място в размер на една работна. По силата на документа майките с две живи деца до 18 години имат право на до 4 допълнителни повече почивни дни в рамките на календарната година.

Предишният колективен трудов договор е изтекъл в края на 2013 година, като 3 месеца преди това е започнала процедура по предоговаряне. Настоящият документ ще е в сила за срок от две години и обхваща около 80 служители.