Мълчаливо порязаха бивш зам.-министър за шеф на Бургаския затвор

Зинаида Златанова вече два месеца не подписва заповедта за назначението на Димитър Бонгалов

Вече два месеца правосъдният министър Зинаида Златанова не намира време или пък желание да подпише заповедта за назначение на двукратния заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов за шеф на Бургаския зандан. Затова се оплака самият той пред колегите си от Синдиката на служителите в затворите в България.

Като заместник-правосъден министър от тройната коалиция и служебното правителство Димитър Бонгалов е отговарял именно за местата за лишаване от свобода. В началото на февруари той е спечелил конкурса за ръководител на един от най-големите и проблемни затвори у нас - Бургаския.

"Минаха два месеца от последния етап на конкурса. Почити веднага мина на съгласуване и през зам.-министъра и оттогава си стои в кабинета на министъра. Обяснението е служебни ангажименти. Явно трябва да обжалвам в съда мълчалив отказ", пише Бонгалов във Фейсбук страницата на Синдиката на служителите в затворите в България.

Оказва се обаче, че и това право на експертът по затворите е опорочено, тъй като според чл. 84 от АПК срокът за обжалване на мълчалив отказ е изтекъл. "Министър Златанова може да си обяви нов конкурс. От мен успех на колегите от затвора в Бургас", заявява Бонгалов, чиито идеи като зaм.-министър и до днес намират приложение в много от местата за лишаване от свобода.

"Когато има какво да кажем, ще го кажем. Въпрос на вземане на решение от страна на министъра е. Когато вземе бъде взето това решение ще го съобщим", заяви за Блиц Веселин Иванов, медиен съветник на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. По думите му по закон министърът не е длъжен да подпише решението за назначаване.