Протест пред СУ в подкрепа на уволнен преподавател

Милена Маринчева твърди, че не е получила предизвестие

Уволнената преподавателка от Софийския университет Милена Маринчева ще си търси правата по съдебен ред. В нейна подкрепа е организиран протест пред Алма Матер в 16 ч. До сряда сутрин в социалната мрежа Facebook присъствието си бяха потвърдили около 60 души.

Милена подчертава, че не е получила предизвестие. Тя призова ръководството на СУ да отговори защо я е отстранило. Младата жена беше активен участник в антиправителствените протести. От висшето учебно заведени твърдят, че трудовото правоотношение е прекратено по ред, предвиден в кодекса на труда, и уволнението е законосъобразно, информира bTV.

„Получих доста съобщения от хора, които също са били притеснявани”, сподели Милена. Студентите Росица Иванова и Манол Глишев, които участваха в окупацията на СУ, също разказаха за подобни случаи. По думите им случаят не е единичен, но хората си мълчат, защото ги е страх.

Според Глишев преподаватели като проф. Драгомир Драганов, който беше хванат пиян от студентите, както и проф. Искра Баева от историческия факултет, репресирали възпитаниците на ВУЗ-а, които участвали активно в антиправителствените акции, а на останалите налагали своето пропагандно гледище.

За уволнението на Милена стана ясно в понеделник. През април Маринчева е назначена по заместване в отдел „Международни дейности и протокол”. През юни започва участие в масовите антиправителствени демонстрации.

„Излизах по площада, след 17.30 часа, след работно време. Почти всеки ден участвах с много приятели, дори с хора от университета. В началото нямаше реакция от университета, аз даже се радвах, че имам възможност да участвам в протестите без това да е проблем за работата ми. За съжаление, с всеки изминал ден, особено в края на август, нещата станаха много тежки за мен. Тогава изтичаше изпитателният ми срок и изведнъж започнах да ставам „неграмотна”, „неспособна” да върша работата си”, обяснява потърпевшата.

Това продължило до първата студентска окупация в сградата на СУ. „Тогава аз направих една инициатива – първо да носим храна и вода за децата вътре, и второ – протестът отвън по някакъв начин да ги подкрепи. Направих едно събитие на следващия ден на окупацията – в подкрепа на българските студенти. Доста хора дойдоха, включително и преподаватели”, допълва уволнената служителка на Алма Матер.

Позицията на СУ – Маринчева била освободена по законовия ред. В отговора на университета се цитира се правилника на учебното заведение, според който в сградата са забранени политически дейности.